Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как български проекти ще получат финансиране от Фонд "Три морета"

Българската банка за развитие събира политици, експерти и банкери на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд "Три морета".

Идеята е да се очертаят възможностите за дялови инвестиции в инфраструктурата на региона в секторите транспорт, енергия и дигитализация с цел устойчиво икономическо развитие. Като успешни примери за инвестиции инвестиции от фонда "Три морета" се посочват най-голямата частна компания за лизинг на локомотиви в Полша и центърът за данни Greenergy в Естония.

Конференцията "Equity for Infrastructure" ще се проведе на 18 май в онлайн формат. Участие ще вземат президентът на Република България Румен Радев, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, представители на Инвестиционния фонд "Три морета" и на Amber Infrastructure Group, Инвестиционен съветник на 3SIIF, както и един от ключовите инвеститори в 3SIIF – Полската национална банка за развитие Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

В края на миналата година ББР стана акционер клас „А“ във Фонда с парична вноска от 20 млн. евро, а капиталът на фонда вече надхвърля 1.2 млрд. евро. Целевият му размер е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

В началото на този месец стана ясно, че инициативата "Три морета" ще предоставя между 50 и 250 млн. евро за български проекти и ще съфинансира бенефициенти на оперативните европейски програми. Фондът към може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона

По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен  елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

Освен това през 2021 г. България ще е председател на инициативата "Три морета", която обединява 12 държави-членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във