Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как Брексит може да смачка британската лира отново

Британската лира ще бъде поставена по сериозен натиск, ако Великобритания напусне ЕС без сделка за търговията, твърдят анализатори, цитирани от CNN.  

"В деня след референдума за Брексит британската лира претърпя най-голямата дневна загуба за валута от Г-10 в цялата история. Има потенциал паундът отново да повтори този спад", смята един от експертите на платформата за обмен на валути City Index.  

Икономистът от компанията Investec Джордж Браун твърди, че ако Великобритания и ЕС не стигнат до сделка, уреждаща търговията помежду им, лирата може да достигне ново историческо дъно. 

Бавното темпо на преговорите повдигна редица рискове за Великобритания в последните месеци. Автопроизводители, доставчици и търговци на дребно не крият притесненията си, че е възможно доставките да бъдат забавени значително след развода с ЕС.

Компаниите, които обслужват вътрешния пазар и зависят от вноса, вероятно ще бъдат засегнати от "Брексит без сделка". Те ще бъдат изправени срещу увеличените разходи за внос на материали и суровини. Производители на безалкохолните напитки, на алкохолни напитки и на пакетираните храни са най-чувствителни към влиянието на Брексит, казват експертите. Но и авиокомпаниите биха могли да пострадат. От една страна, Брексит може да доведе до анулиране на полети. Но от друга, пътниците може да изберат да останат си вкъщи, тъй като ще се борят с по-високата инфлация в резултат на по-слабия паунд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във