Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как банкерски принцип изстреля в космоса "обикновена" инвестиционна платформа

S 250 8ec2bc8c c1bb 45f2 8332 d5c2f1675260

„Извънредна новина. От утре платформата за съвместно инвестиране SeedBlink ще даде възможност на българската компания  Agriniser да набира капитал“. Това бе официално обявено на 21 юни, в "Campus X", по време на дискусия с предприемачи, посветена на демократизирането на достъпа до инвестиции в българската технологична стартъп екосистема. Предприемачите бяха Гергана Стоичкова, отговаряща за инвестициите в Eleven Ventures, подкрепяща зелени финтехи, Ангел Хаджиев – управляващ директор в SeedBlink България, Андрей Дудойу – мениджър в SeedBlink и Христо Христов  - създател на HR Capital, инвестиращ основно в онлайн бизнеси.

Вероятно ще се запитате какво й е толкова извънредното на новината? Основно - участници в нея. По азбучен ред - Agriniser, по-известен на български като агритех стартъп. Платформата работи с над 1500 зърнотърговци и до момента има сключени сделки за близо 14 млн. евро.

Накратко - става дума за българска агротехнологична компания, чийто основател и изпълнителен директор е Кристиан Иванов. Тя е базирана във Великобритания и разработва дигитален пазар, обхващащ 21% от обработваемата земя в България, засята със зърнени, маслодайни и бобови култури Идеята за създаването на платформата е "очевадна" - да съкрати до минимум контактите между зърнопроизводители, продавачи, преработватели, животновъди, брокери, търговци и износители.

Вторият участник в извънредната новина е SeedBlink. Това е най-бързо развиващата се инвестиционна платформа в Европа през последната година. Тя е специализирана в търсенето, проверката, финансирането и разрастването на европейски технологични стартъпи. Има за цел да създаде възможност и физически лица да инвестират в технологични стартъпи. Така всеки може да си създаде акаунт в SeedBlink и да инвестира в стартъпа, който му харесва, наравно с рискови инвеститори и ангел инвеститори. Разбира се, той ще трябва да инвестира малък размер билет, който е 2500 евро. Има възможност и за по-малки инвестиции – от 1000 евро за минимален билет, който е за тези инвеститори, които са част от SeedBlink Club.

Кармен Себе - изпълнителният директор на SeedBlink – обясни специално за БАНКЕРЪ, че по силата на европейското законодателство те трябва да предупреждават всеки, който иска да инвестира на платформата им, че става въпрос за рискови инвестиции Да, вие може да спечелите много, но и може да загубите всичко.

Към хората, които желаят да инвестират за първи път, се отправя специален призив – не инвестирайте повече от 10% от месечния си доход! Не си давайте цялата заплата! Не рискувайте безразсъдно. На платформата има много обучителни видеа – как да се инвестира, както и кои са важните показатели за една компания, преди да решите да вложите парите си в нея.  

Има и още един успокоителен факт - Agriniser е вторият български партньор на SeedBlink. От времето на своето съществуване - от януари 2020 г. тя е работила с българския стартъп Dronamics, произвеждащ дронове, който е набрал над 900 000 евро през декември 2021 г. като част от мегарунд за набиране на инвестиции на стойност 15 млн. евро, воден от Eleven Ventures.

Освен това Кармен Себе подчерта, че освен физически лица в платформата участват и така наречените ангелски инвеститори, които могат да си позволят да вложат доста по-сериозни суми, както и сериозни предприятия.  

Agriniser, например, ще бъдат подкрепени от Vitosha Venture Partners като водещ инвеститор с инвестиция от 200 000 евро, като целта на този руд на финансиране ще бъде да се събере сумата от 500 000 евро.

Кармен Себе обясни, че на платформата им всяка технологична компания, която търси финансиране, си прави представяне. От една страна това са много документи, които са публично достъпни – отчети за приходи, счетоводни баланси, пазарни прогнози. Задължително е и кратко видеообръщение (pitch talk), което от маркетингова гледна точка е най-важното. С него от стартъпа в много сбита форма трябва да ви разкажат с какво се занимават и защо тъкмо в тях трябва да инвестирате парите си. От това зависи дали изобщо ще има среща между потенциалните инвеститори и екипа, стоящ зад реализацията на идеята.

По време на дискусията в Campus X Гергана Стоичкова коментира, че инвеститорите винаги предпочитат онези стартъпи, които ги запалват с идеята си – които влагат в нея много страст и амбиция. Проблемът е, когато самите вложители толкова се вживеят в мечтата на стартъпа, че в един момент поискат те да определят решенията в него. Това може да навреди на стартъпа и затова от Eleven Ventures внимават с инвеститорите – търсят такива, каквито познават, избягват токсичните и с лоша бизнес култура.

От друга страна Стоичкова посочи, че компанията й е взискателна и към стартъпите – ако сте стартъп, създаден през 2013 г., трябва да отговаряте на името си – трябва да можете да докажете, че бързо се развивате и през всичките години разработвате различни иновативни проекти. Освен това е задължително да покажете как си представяте в близките години да се разраснете на международния пазар. „Това е изключително важно за тех индустрията“ – подчерта Стоичкова.

На нашия въпрос как Кармен Себе си представя бъдещето на SeedBlink, тя отговори, че иска един ден да стане възможно независимо в коя част на Европа се намирате, да може да инвестирате в стартъп на платформата им, включен от другия край на света. И всичко трябва да става дигитално – харесвате си млади дизайнери от Флоренция, инвестирате в тях и после печелите много пари. За съжаление никоя държавна институция – като музей, например, не биха могли да инвестират във въпросните млади художници, защото, както вече споменахме, става въпрос за рискови инвестиции.

Тук е мястото да разкрием още малко малко подробности. Например - кой, освен румъката Кармен Себе, стои зад SeedBlink в Ирландия?

Мениджърът Андрей Дудойу - също от Румъния, разказа, че двама от четиримата основатели на SeedBlink са бивши банкери. Другите двама са от технологичния сектор.

От света на банките Дудои научил най-важния принцип в работата си, който прилага и днес - „Мисли глобално – действай локално!“ От 2020 г. насам, благодарение на тази максима, са финансирани 59 стартъпа с над 70 млн. евро. Като 40% от тази сума е вложена от общността на SeedBlink, включваща 11 000 физически лица като инвеститори. Мнозинството от тях се намират в Румъния, но и България не отстъпва по този показател: ние сме на второ място с 2100 физически лица, инвестирали свои пари в чуждо светло бъдеще.

Причината за това - според Христо Христов от HR Capital - е, че у нас и в Европа, за разлика от Съединените щати, можеш да инвестираш в малки стартъпи, тип семеен бизнес.

Според Андрей Дудойу, SeedBlink гарантира добрата връзка между инвеститори и стартъп компании - дава възможност за изграждане на истински отбори чрез обмяна на идеи и опит. И не на последно място, самото име - SeedBlink, подсказва голямата идея: посяваш семенце, от което - с малко грижи и повечко внимание - пораства вековно дърво! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във