Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кадрово торнадо в държавните финанси

Служебният финансов министър Асен Василев със заместничките си Виолета Лорер, Ваня Стойнева и Моника Димитрова-Бийчър. Както и новите шефове на агенция "Митници" Павел Тонев (най-вляво) и НАП - Румен Спецов

На втория ден от встъпването си в длъжност служебният кабинет на ген. Стефан Янев малко изненадващо, но със забележителен размах, започна да прави рокади в институциите, отговорни за държавните финанси. Малко изненадващо, защото на първото заседание на Министерския съвет в четвъртък (13 май) Янев не даде никакви индикации, че предстои прочистване по върховете на данъчната и митническата администрация. Освен с назначението на трима зам.-министри на финансите, само за два дни служебният финансов министър Асен Василев се отчете с две ключови уволнения - на директорката на НАП Галя Димитрова и на шефа на агенция "Митници" Георги Костов, които през годините ГЕРБ бранеше със зъби и нокти въпреки някои нелицеприятни разкрия за работата на поверените им ведомства.

Да започнем обаче от назначенията в Министерството на финансите. Асен Василев ще има трима заместници, т.е. с един повече в сравнение с предшествениците му на поста - Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, Ваня Стойнева ще бъде с ресори възстановяване на европейските средства, държавните помощи и координацията по Плана за възстановяване, а заместник-министърът Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната към Еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовката на програмата за дълговата политика на министерството.

Показване на мускули

По-интересното се случи на 14 май, когато правителствената пресслужба оповести, че е отстранена директорката на НАП Галя Димитрова и на нейно място е назначен Румен Спецов. Едва по-късно стана ясно и защо е уволнена една от любимките на ГЕРБ. Според служебния финансов министър Василев мотивът е "системно неизпълнение на служебните задължения". Той бе достатъчно красноречив като обвърза прочистването с теча на лични данни от НАП през 2019-та, ниската събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове и тормоз над дребните данъкоплатци. Единственото, което може да се добави е, че много хора още недоумяват защо Димитрова не бе махната когато личните данни на милиони граждани изтекоха в мрежата, докато тя беше в отпуск, който така и не прекрати.  

Колкото до Румен Спецов - известен шампион по културизъм, той бе представен като специалист в разследването на данъчните измами  - експерт в анализа на бизнес секторите и определяне на риска от неспазване на данъчното законодателство и защита на икономическата сигурност. Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" - Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност". В професионалната си визитка има 14 години стаж в системата на НАП, където заема различни отговорни длъжности. В периода 2009 - 2015 г. е работил в Централното управление на приходната агенция, а от 2001-а до 2006 г.  - в Териториална дирекция на НАП - Добрич. Апогеят в спортната му кариера пък е вицерепубликански шампион по културизъм през 2009-та, 2014-та и 2015 г. и републикански шампион по културизъм за ветерани през 2014 -та и 2015 - та. 

Червен картон за Костов заради доклад на ОЛАФ

Още по-любопитна е рокадата в агенция "Митници". Бившият главен секретар на МВР Георги Костов също минава за фаворит на ГЕРБ - най-вече на експремиера Бойко Борисов и се оказа на мушката на втори служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

Още през 2017 г. тогавашният служебен министър-председател Огнян Герджиков заяви, че е оставил за него на приемника си "папка с конкретни обвинения".

"Нелицеприятни, но съвсем конкретни факти има в папката за бившия главен секретар на МВР и настоящ шеф на Агенция Митници Георги Костов, която дадох на Борисов. В нея има имена на хора, които са имали доблестта да се подпишат за неща, които не са редни”, обясни Герджиков и дори предположи, че Георги Костов може да е под наблюдение на нашите спецслужби заради множеството сигнали срещу него. 

Предоставените данни и до днес не са публично достояние. А и третото правителство на Бойко Борисов не само не отстрани Костов от агенция "Митници", но в отделни случаи и го защитаваше пламенно. Например през януари 2020 г. се появиха медийни спекулации, че е подал оставка. В рамките на часове Министерството на финансите излезе с опровержение, в което натърти, че нито Костов е подавал оставка, нито тогавашният министър на финансите Владислав Горанов е искал оттеглянето му от поста. 

Нещо повече, ръководеното от Горанов министерство се похвали, че "откакто Георги Костов оглавява митниците, резултатите от работата на институцията са отлични – повишена е събираемостта на приходите, борбата с контрабандата на акцизни стоки е видима в изследванията на независими анализатори, задържани са рекордни количества наркотични вещества".

Именно с аргумент за нередности в работата на митниците обаче и сегашният служебен кабинет уволни Костов. Или както посочи служебният министър Василев:

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет".

Ще припомним, че през юни миналата година Григор Здравков от "Легия Антимафия" направи разкрития в тази посока пред "СТУДИО БАНКЕРЪ".

"Мога да коментирам поне три случая на контрабанда през митниците. Най-фрапиращото е, че правителството прикрива доклади от ОЛАФ и ЕС за митнически измами у нас през последните пет години, които са ощетили европейския бюджет с 890 млн. лева и те минават към конкретна процедура срещу България", каза тогава Здравков.

Кадър от "Орешарски" поема митниците

На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев, който има над 20-годишен опит в Агенция "Митници" и заемаше същата длъжност в кабинета на Пламен Орешарски.

Тонев е роден през 1966 г. в Пловдив, завършил е  "Счетоводство и контрол" в УНСС – София, и „Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Постъпва на работа в митническата администрация през 1991-а и работи като митнически инспектор, главен инспектор, началник на митническо бюро в “Пловдивски панаир”, началник на отдел в РМУ - Пловдив, зам.-началник и шеф на Митница - Пловдив, а през 2002 - 2009 г. е шеф на Регионална митническа дирекция – Пловдив. Няколко години се занимава с консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във