Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кадиев: Представителят ни в Черноморската банка взима 126 хил. евро годишна заплата

Депутатът от БСП Георги Кадиев отново взе отношение относно представителя на България в Черноморската банка за търговия и развитие. Въпреки че, премиерът Борисов по-рано днес опроверга евентуално назначение на Иван Искров там, народният представител от левицата продължава да е притеснен от тази възможност. Ето какво написа Кадиев във Фейсбук.

"Като бивш гуверньор за България в Черноморската банка за търговия и развитие през 2005-07 съм подписвал договорите на президента и вицепрезидентите на банката. Към момента заплатите вероятно са индексирани, но е от интерес на обществото да знае какви са били към онзи момент. Когато правителството дава "златен парашут" на Искров, би трябвало да знае какво му дава всъщност:

- Годишна заплата от 126 000 евро
- Поемане на разходи за училище за децата до 25 000 евро на година
- Поемане на разходи за квартира до 12 000 евро на година
- Поемане на 50 % от семейна здравна застраховка
- Редица по-дребни разходи от типа на заплащане на уроци по гръцки език или пътувания

Но не това е важно. Нямам нищо против един служител да печели много, ако заслужава. Проблемът е, че с работата си на гуверньор на БНБ Искров уби доверието в една 135-годишна институция. Надзорът на БНБ не забеляза кухи кредити към свързани лица за над 4 млрд лева. Над 200 000 българи нямат достъп до сметките си. Десетки общини, университети и болници останаха без средства. Хиляди фирми загубиха депозитите си. Държавата покрива гарантирани депозити за 3.5 млрд лева. Външният дълг нараства с 4.5 млрд лева. Какви ще са ефектите върху икономиката тепърва ще оценяваме.

И ЗА КАКВО ТОГАВА ДА ИЗПРАЩАМЕ ИСКРОВ ТАМ?

Един довод ми дайте. За да подадял оставка? Сериозно ли предлагате такава сделка?

Ако на ГЕРБ дори и за секунда им е минала тази мисъл, ако искат да предизвикат отвращението и реакцията на обществото, което ние предизвикахме с назначението на Пеевски- нека го направят.
КОЛКОТО ДО ОСТАВКАТА НА ИСКРОВ, ТЯ Е НЕИЗБЕЖНА. И не трябва да му се предлага абсолютно нищо, освен прокурорско разследване на дейността му", пише Кадиев.


"И международен конкурс за БНБ. Израел си взе за централен банкер Станли Фишер, южноафриканец, вицепрезидент на МВФ. Великобритания си взе канадец. Със сигурност и ние ще намерим българин, необвързан с кръгове и лобита в банковата ни система", настоява депутатът от левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във