Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кадиев предлага лимит на заплатите в ББР и конкурс за мениджъри

Бившият зам.-министър на финансите и кандидат за депутат от БСП Георги Кадиев обеща в следващия парламент да внесе промени в Закона за Българската банка за развитие, които предвиждат лимит на кредитите и на заплатите в банката, както и провеждане на публични конкурси при назначаването на надзор, Управителен съвет и изпълнителни директори. По думите му тези изменения в закона "ще спрат възможността надзор и управители да се гаврят с принципала".

“Драмата с ББР върви с пълна сила. Министърът на икономиката като принципал е поискал от БНБ промяна на Устава, с което членовете на Надзорния съвет да се увеличат от 3 на 5, за да има място за новите двама. Само че министърът по Устав няма право да иска това, а само изпълнителните директори на ББР, които пък нарочно се бавят и отказват да го поискат от БНБ”, коментира Георги Кадиев, цитиран от пресцентъра на БСП.

“В крайна сметка ще се случи днес-утре и ето какъв ще е резултатът. Надзорният съвет ще стане 5 души, всеки с по около 15 хил. лв. заплата. Уволнените двама, които обжалват в съда, ще продължат да си взимат заплатите. Новите трима - също. Ще плаща банката, т.е. ние”, подчерта Кадиев.

Георги Кадиев обясни, че междувременно БНБ е одобрила и нови членове на Управителния съвет, също избрани напълно непрозрачно, като един от новите мениджъри само преди 2 месеца е бил кандидат-депутат на Демократична България. Той казва, че в УС заплатите са дори над 20 хил. лв. на месец.

„Уважаеми демократи, не махаме хората на Пеевски, за да сложим вашите. Забравете министърът да решава, а вие да му бутате листчета. Нали сме различни? Ако ще правим нещата като Борисов и Пеевски, какъв е смисълът от нас”, завърши Георги Кадиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във