Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кадиев: Истината за КТБ ще бъде замъглена и скрита

Нито една банка не може да издържи на ликвидна атака, затова смятам, че случилото се с банката на Цветан Василев е чисто политическа акция. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от БСП Георги Кадиев. Той каза още, че не вярва на нито една дума на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.

"Истината за КТБ ще бъде тотално замъглена и скрита", категоричен е депутатът.

По неговите думи случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) е показал "пълната несъстоятелност" на държавните институции. "БНБ която отговаря за банките, само две седмици преди да затвори трезора, тя разреши на Цветан Василев да купи ТБ "Виктория”, затова не вярвам нищо, казано от Иван Искров”, посочи Кадиев.

Депутатът от БСП смята, че действията на Министерство на финансите (МФ) по случая с поставената под специален надзор финансова институция също не са били достатъчно адекватни. Той коментира, че ведомството не е направило нищо по случая с КТБ, но за сметка на това е осигурило подкрепа за Първа инвестиционна банка(ПИБ), която също се нуждаеше от ликвидна подкрепа.

Георги Кадиев смята, че недостатъчно активна е била и работата на Комисията по финансов надзор и на Комисията за публичен надзор на публичните одитори, които е трябвало да оценят одита на КТБ, направен от компанията КПМГ.

От своя страна от българския клон на фирмата заявиха, че одитът на КТБ, който са направили, е бил за финансовото състояние на банката към края на 2013 година. От там заявиха още, че одитът е бил проведен в съответствие с изискванията на Международните счетоводни стандарти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във