Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът разпредели нова порция милиони към кметовете

Правителството отпусна 9 млн. лв. по бюджетите на три общини - Перник, Разград и Аксаково.

На Перник се полага най-голям дял от сумата - 4.954 млн. лева. Те ще бъдат използвани за укрепване и почистване на речното корито на двата бряга на река Струма. С предоставените 1.9 млн. лв. на община Разград ще се извърши ремонт на бул. „Априлско въстание“.​ С  2.226 млн. лв. община Аксаково ще се извърши основен ремонт на участък от общински път.

По традиция и кметовете на трите общини присъстваха на правителственото заседание, за да "благодарят" за оказаната подкрепа. 

"Най-важното за Аксаково и Разград е изграждането на АМ „Хемус“. Строи се на пълни обороти. Когато стане магистралата до 2 години, ще видите колко различен ще е и този край на България", подчерта пред представителите на местната власт премиерът Бойко Борисов. 

Паралелно кабинетът увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във висшите учебни заведения. Така осигурените за целта средства достигат 5 милиона лева. Правителството одобри и 25 000 лева за ремонтни и реставрационни дейности за храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Браниполе, община „Родопи“.

Преди седмица Министерският съвет отпусна още една порция милиони за общините - 30 милиона лева по бюджетите на 17 общини. На заседанието на 10 февруари пък бюджетите на 8 общини бяха захранени с 8.7 млн. лева. Така по груби сметки само през февруари изпълнителната власт е дала на градоначалници близо 50 млн. лева.

Нищо обаче не може да се сравни с раздадените пари на кметовете през декември 2020 година. Тогава с няколко постановления бяха отпуснати допълнително 300 млн. лева. Основното перо за солидната сума бяха отново строителни дейности - реконструкция и ремонт на улична мрежа и общински пътища, изграждане на нов градски център, ремонт на читалища и физкултурни салони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във