Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът предложи увеличение на минималната заплата с 40 лв. от 1 януари

Минималната работна заплата ще бъде 650 лева от 1 януари 2021 г. вместо досегашните 610 лева. Съответното правителствено постановление вече е качено за обществено обсъждане.

В мотивите към предложението е записано, че увеличението ще повиши на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа. Говори се за реализиране и задържане на българския трудов пазар, както и за повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите.

Според правителството нарастването ще намали подоходното неравенство и ще покачи покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите. Споменава се също намаляване на риска от бедност, както и че нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

Очаква се от догодина бизнесът и синдикатите вече да договарят минимална работна заплата по браншове и това да замени сегашното договаряне на минимални осигурителни прагове. Този механизъм залегна в национално тристранно споразумение в 5 ключови области за повишаване растежа на икономиката, което беше подписано от правителството, бизнеса и синдикатите през юни. 

По време на петъчния парламентарен контрол социалният министър Деница Сачева съобщи, че има напредък по новия механизъм за определяне на минималната заплата. "В рамките на проведени многократни тристранни срещи се очертаха възможните граници и срокове. Разговорите между министерството на труда, работодатели и синдикати продължават като регулярно се предоставя информация на всички страни. Предстои резултати да бъдат представени в началото на ноември, а работата в нейната заключителна част ще продължи в тристранен формат", каза Сачева.

В Европа също се води дебат за механизъм за определяне на минимална заплата в рамките на целия Европейски съюз. Подобна идея бе лансирана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта й за състоянието на съюза през септември. 

Фон дер Лайен подчерта, че дъмпинговите заплати унищожават достойнството на работата, наказват предприемачите, които плащат добри заплати и изкривяват честната конкуренция в Общия пазар. "Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", заяви председателката на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във