Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът предлага увеличение на пенсиите с 12.5 процента

Служебният кабинет предлага увеличение на пенсиите с 12.5%, изчисли икономистът Петър Ганев. Според него обаче това не е някаква изцяло нова философия от гледна точка на плащанията, които ще прави НОИ.

Предлага се и допълващ елемент в рамките на близо 20 лева до линията на бедност от 369 лв., така че никой да не загуби средства след премахването на добавката от 50 лв. всеки месец. "Още през декември бе прогнозирано, че тази добавка от 50 лв. на пенсиите никой няма да махне", посочи Ганев.

Икономистът казва, че за промяна на пенсионната система това е работа на нов кабинет, който трябва да е устойчив, тъй като това не е работа за една-две седмици. 

Според Ганев обаче увеличението не означава, че няма да има пенсионери под линията на бедност, както посочи служебният финансов министър Асен Василев. "Бедността в България се определя от НСИ, не от правителството. Официалната линия на бедността към момента е 451 лева", отбеляза той пред БНТ и допълни, че 23.8% от населението живеят под линията на бедност.

По думите му е необходима по-насочена политика. "Ако се стремим да се справим с бедността, трябва да има целенасочени мерки. Такава мярка е предложението за гарантиране на минимален доход. "Нека фокусът да е там, където има реален резултат", обясни икономистът.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета е направена въз основа на информация от Министерството на здравеопазването, че ще има нова тежка COVID вълна и още един-два месеца на затваряне.

"Основата на тази актуализация е, ако дойде нов удар, да имаме готовност. Да, такъв удар е възможен, защото имаме провал с ваксинацията, но съм притеснен, че много трудно условие - мерките ги има, ако има вълна и ги няма, ако няма нова вълна", посочи Петър Ганев.

Икономистът е на мнение, че са необходими мерки, които подобряват средата, мерки срещу крайната бедност като увеличение на гарантирания минимален доход, а не мерки за защита на работни места, които не са заплашени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във