Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът отлага проектите си за милиарди, с които щеше да модернизира армията

Държавата ще преосмисли дългосрочните си инвестиции и проекти и много от тях ще бъдат спрени, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Това ще засегне най-скъпите, като двата проекта за модернизация на армията - за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на военноморските сили за близо 984 млн. лв. и на 150 бронирани машини за пехотата за 1,46 млрд. лева.

"В следващите дни и седмици ще си преоценим приоритетите по големите инвестиционни проекти, в т.ч. и проектите, свързани с модернизацията на Воръжените сили, колкото и да ни е неприятно. След няколко месеца, живот и здраве, като се върнем към нормален начин на живот, ще можем да се върнем и към дългосрочните приоритети“, каза министърът. Той се аргументира тънкия е баланс между възможностите на фиска и основната му функция да поддържа функционирането на държавата. "Имаме резерви, но при стагнация могат да бъдат бързо изчерпани”, подчерта Горанов.

Ако кризата се задълбочи, ролята на държавата ще бъде да гарантира основните функции и изплащането на разходите, свързани със здравопазването, функционирането на системите за сигурност, МВР и МО, отбеляза още министър министърът на финансите.

Горанов не приема исканията на БСП за спиране на плащането на битовите сметки за срока на извънредното положение, тъй като това ще доведе до верижна задлъжнялост. Той се обяви и срещу идеите за кредитна ваканция, която да обявят банките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във