Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът одобри участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Министерският съвет се събра на специално заседание и одобри участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка.

Заседанието откри премиерът Бойко Борисов, който разясни, че предложението за включването на ББР в аукциона, е внесено от финансовия министър Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз е нещо много важно, приоритетно за нашето правителство, подчерта министър-председателят. По думите му целта на кабинета е юли месец този процес ще приключи.

"Крайно време е българите да не се притесняват, че банки ще фалират, защото наши политически опоненти са шампиони във фалирането на банки. Някои са фалирали 16, други само една", заяви премиерът пред министрите.

Той добави, че "чакалнята на еврозоната" гарантира, че България ще е на "първа скорост" в Европейския съюз.

Горанов припомни, че през 2018 г. България поиска да се присъедини едновременно към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. От думите му стана ясно, че увеличението на капиталовите буфери на ПИБ е последното условие, за да може в началото на юли страната ни да получи "зелена светлина" за установяване на тясно сътрудничество между БНБ и ЕЦБ, предаде репортер на "Банкеръ".

Премиерът прекрати изложението на финансовия министър и премина към гласуване. Предстои на брифинг в правителствената сграда Владислав Горанов и Емил Караниколов да дадат допълнителни разяснения.

Очаквайте подробности на banker.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във