Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът одобри тегленето на 1 млрд. лева заем от ЕК

Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия за получаване на финансова помощ от 1 млрд. лв. под формата на заем по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19, известен като „инструмента SURE“. Кабинетът упълномощи министъра на труда и социалната политика да подпише искането от името на България. Споразумението с Европейската комисия трябва да бъде ратифицирано и от Народното събрание.

От правителственото решение става ясно, че със средствата ще се финансира изпълнението на мярката 60/40. Целта е запазването на заетостта на около 250 000 работници и служители до края на 2020 г., както и да  се подобри стабилността на системата за изплащане на обезщетения за безработица.

По мярката "60/40" държавата изплаща на работодатели компенсации в размер на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигуровки. Подкрепата се изплащаше за периода 13 март - 30 юни 2020 г. за работници и служители във фирми, които преустановиха работа, установиха непълно работно време и отчетоха намаляване на приходите от продажби с не по- малко от 20%. Сега мярката е с нов дизайн и може да продължи дори до края на 2020 година.

Тегленето на този заем бе записано и в Закона за държавния бюджет чрез втората му за годината актуализация. ​За да получи достъп до средствата, България трябва да предостави на Еврокомисията гаранции на стойност малко над 107 млн. евро.

Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, но "SURE" е с ограничен срок на действие - до края на 2022 година.

Както "Банкеръ" вече писа, средствата, които Европейската комисия ще предоставя на държавите членки, ще бъдат набирани от финансовите пазари. Едно от основите предимства на подобно финансиране е, че в своята цялост ЕС има възможно най-добрия кредитен рейтинг - ААА. На практика това означава, че условията ще са много по-добри, отколкото ако​ България сама да пласира облигационен заем. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във