Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът обсъжда отговора ни към ЕК за депозитите в КТБ

На утрешното си заседание служебният кабинет ще обсъди доклад на министъра на финансите Румен Порожанов, свързан с одобряването на българската позиция в отговор на официалното писмо, което Европейската комисия ни изпрати в края на септември. В него Брюксел обяви, че открива наказателна процедура срещу страната ни за неправилното транспониране на директивата относно схемите за гарантиране на депозитите. От юни вложителите нямат достъп до сметките си в КТБ и дъщерната й банка "Виктория". Крайният срок за отговор на страната ни изтича утре.

В дневния ред на утрешното заседание на кабинета е включен още и анализ на изпълнението към края на третото тримесечие на Плана с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС. Планът включва 219 мерки, от които 168 са със срок на изпълнение до 30 септември. Данните показват, че 47 не са изпълнени в срок, което е 28% неизпълнение. За сравнение, процентът неизпълнени мерки в края на първото тримесечие на годината беше 50.5, а за второто - 39.6. Въпреки предсрочното разпускане на парламента, процентът на неизпълнение намалява вече втори месец, което се дължи на ускореното приемане на мерки с подзаконов нормативен характер. Независимо от постигнатия напредък, загриженост предизвиква обстоятелството, че 19 от неизпълнените мерки са законопроекти, които са внесени, но не са приети от 42-ото Народно събрание. От тях 11 са свързани със стартирали процедури за нарушения срещу България.

Решението България да прекрати участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан от 31 декември също ще бъде разгледано на утрешното заседание на кабинета.  Министрите ще гласуват още от 1 ноември тази година страната ни да се включи с до 110 военнослужещи в новата мисия на НАТО в страната - "Решителна подкрепа".

"Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на афганистанските държавни институции и за подкрепа на национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Намерението за провеждане на нова, небойна мисия на НАТО в Афганистан, беше обявено на Срещата на върха на Алианса през май 2012 г. в Чикаго. Нейната цел е да бъдат изградени надеждни Афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във