Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът обяви програма за бизнес кредити без обезпечения

Служебното правителство обяви, че пуска програма за кредитиране на малкия и среден бизнес без обезпечения. Инструментът е договорен с търговските банки, като държавата ще гарантира 50% от риска по кредитен портфейл и до 80% по индивидуални експозиции.

Кредитът ще се отпуска за период от 7 години. Максималният размер е до 80% от приходите през 2019 или 2020 година. Фирмите кандидати трябва да покажат, че са били жизнеспособен бизнес през последните три години, обясни икономическият министър Кирил Петков. 

"Искаме да го направим по най-бързи и смислен начин, който ни разрешава ситуацията. Не трябва да забравяме, че към този момент нямаме актуализиран бюджет и реално разходните пера са много лимитирани. Ето защо помислихме как можем да вкараме тези нови бюджетни средства в българската икономика през инструменти, в които реално не само държавата участва, но участва и частният капитал. Искам да благодаря на Асоциацията на банките, защото в момента имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката особено в засегнати сектори като туризма. Ето защо с разрешението на ЕК предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. нови средства в българската икономика, където българската държава ще застане като партньор и ще покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции. По този начин развързваме ръцете на банките да дадат всички средства, които имат, но не смеят да дадат", посочи министърът.

Социалният министър Гълъб Донев поясни, че освен малки и средни предприятия, кредитният инструмент е насочен и към самоосигуряващите се лица, които досега не бяха активно подпомагани и подкрепяни. По време на брифинга в Министерския съвет стана ясно, че мярката 60/40 ще бъде продължена още два месеца. Схемата ще бъде променена и с остатък по нея в размер на 100 млн. лв. ще се реализира до края на мандата на служебния кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във