Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кабинетът нареди харчове за още 150 млн. лeвa

Правителството продължава с ударното изразходване на бюджетни средства. На редовното заседание на кабинета на 21 октомври бяха разписани 150 млн. лв. харчове. По вече утвърдена традиция те бяха обявени от премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. 

Най-много средства се отпускат за пенсии. "Над 2 млн. възрастни хора ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и за месец ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на ДОО. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните месечни възнаграждения. Вече поехме ангажимент месечната добавка към пенсиите да остане до месец март 2021 г. и го изпълняваме", съобщи министър-председателят. 

Той не пропусна да отбележи, че в същото време кабинетът предлага от догодина минималната пенсия да стане 300 лв, а от юли всички пенсии да бъдат увеличени с 5 процента. "Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа!", се казва в публикацията на Бойко Борисов.

Още 23 млн. лв. ще бъдат похарчени за подобряване на инфраструктурата на ГКПП Златарево, ГКПП Калотина и ГКПП Кулата. Целта е пунктовете да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на хората през тях.

Правителството взе решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ с над 20 милиона лева. Мотивът, огласен от Борисов, бе, че средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира.

"Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди... Българското правителството ще продължи да работи за модернизацията на страната. Ние сме една от осемте държави, в които ще бъдат изградени новите суперкомпютъри в ЕС", подчерта премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във