Банкеръ Daily

Финансов дневник

JPMorgan изненада "Уолстрийт", но не и банките Goldman Sachs, Citigroup и Wells Fargo

Днес (15.10.2019 г.) водещи американски банки представиха своите финансови отчети за третото тримесечие. Единствено JPMorgan Chase отчете по-силни от очакванията печалби и приходи при по-слаби резултати за Citigroup и Wells Fargo и доста разочароващи за Goldman Sachs.

Акциите на JP Morgan Chase се повишават, след като банката записа ръст на приходите над очакванията от "Уолстрийт" през третото тримесечие. Приходите на трезора се повишиха с 8% до 30,1 милиарда долара, надхвърляйки прогнозата от 28,5 милиарда долара.

От JPMorgan Chase посочиха, че печалбата за третото тримесечие на банката е нараснала с 8% до 9,1 милиарда долара, или 2,68 долара за акция, надхвърляйки оценката на анализаторите от 2,45 долара за акция. Приходите на трезора също са се повишили с 8% до 30,1 милиарда долара, надхвърляйки прогнозата от 28,5 милиарда долара. Банката отчете и ръст при жилищното кредитиране и издаването на кредитни карти. Акциите на JP Morgan Chase нараснаха с 2.1% в сутрешната търговия.

В своя доклад за третото тримесечие Citigroup също отчете приходи, надвишаващи прогнозите, но при по-слаби маржове на кредитите. Ето как банката се справи в сравнение с очакванията на "Уолстрийт":

Печалба:  1.97 долара на акция срещу 1.95 долара на акция, очаквани от Refinitiv.
Приходи:  18.6 млрд. долара срещу 18.545 млрд. долара прогноза.
Приходи от търговия с фиксиран доход, валута и стоки: 3.211 милиарда долара срещу 3.09 милиарда долара, очаквани от StreetAccount.
Нетен лихвен марж: 2,56% срещу 2,66% прогноза.
Нетни приходи от лихви: очаквано 11,64 милиарда долара срещу 12,15 милиарда долара.

При приходите на банката от отдела за търговия с фиксиран доход, валута и стоки се наблюдава тласък от по-високите проценти през тримесечието, както и от „подобрена активност“ с корпоративни и инвеститорски клиенти, заявиха още от Citigroup.

Изпълнителният директор Майкъл Корбат рекламира силата на американския потребител, отбелязвайки, че приходите от брандирани карти се увеличават с 11% в Северна Америка през третото тримесечие. „Въпреки непредсказуемата среда през цялото тримесечие, ние продължаваме да изпълняваме стратегията си за подобряване възвръщаемостта на акционерите чрез последователен ръст, ръководен от клиенти, като същевременно изпълняваме капиталовия ни план“, каза изпълнителният директор на Citigroup в изявление.

Изключвайки обаче позитивното влияние от данъчни облекчения, нетната печалба на Citigroup се оказа с 10 цента по-ниска, в размер на 1,97 долара за акция, което не беше възприето добре от инвеститорите. Акциите на банката паднаха с 2% при ранна търговия.

Данните за Wells Fargo показват, че печалбата на банката за третото тримесечие е малко под очакванията на фона на преструктуриране във финансовата институция - миналият месец Съветът на директорите назначи Чарлз Шарф за изпълнителен директор и президент.

Банката отчете нетен доход от 4,6 милиарда долара през тримесечието, което е 23% по-малко спрямо година по-рано. Нетният приход от лихви на Wells Fargo, критична част за банката, беше малко под оценките и достигна 11,63 милиарда долара. Нетният лихвен марж падна до 2,66%, като намалява от 2,94% за тримесечието преди година. Приходите на Wells Fargo пък се повишиха слабо до 22,01 млрд. долара от 21,94 млрд. долара през третото тримесечие на 2018. Акциите на Wells Fargo се понижиха с 1,5% на извънборсовата търговия.

Солиден спад с 3.3% бележат акциите на Goldman Sachs Group, след като банката отчете спад с 26% до 1,88 милиарда долара, или 4,79 долара за акция, под очакваните от анализаторите 4,81 долара, според Refinitiv. Приходите паднаха с 6% до 8,32 милиарда щатски долара, малко над очакваните 8,31 милиарда долара, при по-ниски резултати в отделите за инвестиране и отпускане на кредити. През тримесечието финансовата институция е заделила 291 милиона долара за кредитни загуби, 67% по-високо от година по-рано. „Нашите резултати през третото тримесечие отразяват основната сила на глобалния ни клиентски франчайз и способността му да дава стабилни резултати в контекста на сложна среда“, каза главният изпълнителен директор Дейвид Соломон, като подчерта, че "трезорът ще продължава да изпълнява своите стратегически приоритети.“

През третото тримесечие банките следяха по-прецизно индексите, притеснявайки се, че политиката на Федералния резерв на САЩ, свързана с намаляване на лихвените проценти, ще понижи печалбите на отрасъла. Фед намали лихвите два пъти през третото тримесечие, за да предотврати забавяне. Миналият месец банките, включително J. P. Morgan и Wells Fargo предупредиха, че нетните приходи от лихви ще бъдат по-ниски на фона на повишени колебания в доходността . Десетгодишната доходност падна до около 1,46% от 2% между края на юли и началото на септември. Този ход за кратко „избута“ финансовите средства, включително и тези на големите банки, на корекционна територия. По-късно приходите се възстановиха, изваждайки сектора от неговата траектория към корекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във