Банкеръ Daily

Финансов дневник

JPMorgan инвестира в изкуствен интелект

Ръководството на JPMorgan Chase & Co за управление на активи планира стратегия за инвестиране в нововъзникващи и утвърдени хедж фондове, използващи машинно обучение със статистически арбитраж. Новото звено, по информация на Bloomberg, ще се казва Machine Learning Fund Ltd. То ще оперира в рамките на бизнес фонд на хедж фондовете на стойност 15 милиарда долара, съгласно регулаторните заявки от 20 юни.

Банката JPMorgan вече е похарчила милиарди в надпреварата за технологични оръжия с конкуренти като Morgan Stanley, внедрявайки изкуствен интелект и машинно обучение в инвестиционното банкиране и използвайки експерти от индустрията, за да оформи стратегията си. Миналата година тя основа специализирано звено в рамките на своя бизнес за управление на активи, за да проучи как изкуственият интелект може да подобри инвестиционните решения.

Роботите, които са податливи на обучение, са най-търсената иновация в областта на новите технологии. Стратегията за машинно обучение на JPMorgan идва в момент, в който използването на изкуствен интелект сред мениджърите на хедж фондове се ускорява. Компютрите подобряват способността си да намират сигнали за търговия въз основа на данните, взети в извадката във времето, без да се нуждаят от голяма човешка намеса.

Хедж фондовете разгръщат изкуствения интелект по много начини - от фундаментални изследвания до усъвършенствана търговия на живо. Проучване на Barclayhedge миналата година установи, че две трети от мениджърите, които са участвали в изледването, използват машинно обучение в генерирането на идеи като повече от половината разгръщат технологията за изграждане на портфолио, а 25% от тях я използват за търговско изпълнение. Данните показват още, че 56% от изследваните през май 2018 г. хедж фондове са използвали подход за машинно обучение в инвестиционните си процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във