Банкеръ Daily

Финансов дневник

JPMorgan и Citigroup изненадаха "Уолстрийт", но не и кредиторът Wells Fargo

Днес (14.01.2020 г.) водещи американски банки представиха своите финансови отчети за последното тримесечие на миналата година. Две от най-големите банки JPMorgan Chase и Citigroup отчитат по-добри от очакваните печалби, при доста разочароващи за кредитора Wells Fargo.

JPMorgan Chase

В своя доклад за четвъртото тримесечие на 2019 г. JPMorgan Chase отчита увеличение от 21% на нетния доход до 8,5 милиарда долара. Дори на фона на широката икономическа несигурност и нестабилността на пазара, банката отчете рекорден целогодишен нетен доход от 36,4 милиарда долара, или 10,72 долара на акция, което прави 2019 г. най-печелившата година за банката досега, съобщава Yahoo Finance.

В изявление главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Димън подчерта силата на американския потребител и каза, че изпраща "солидна година" на рекордни приходи и печалби. Всъщност, активната потребителска активност беше и основната причина за успеха на JPMorgan през това тримесечие, когато се отчете и 5-процентен скок на депозитите.

Междувременно обемът на продажбите на кредитни карти е нараснал с 10%, което Димън отбеляза, че е обусловено от "силния празничен сезон".

Нетният приход от лихви достигна 14,3 млрд. долара, намалявайки с 2% при комбинацията от по-ниски лихвени проценти, нарастващи баланси и увеличаване на нетния лихвен доход. Димон отбеляза още, че банката е увеличила портфейла си за инвестиционно банкиране до най-високото ниво от десетилетие и заема първото място за 11-та поредна година.

През тримесечието банката отбеляза голям скок в отдела за търговия и стоки, като общите приходи от пазарите достигнаха 5 милиарда долара, което е с 56% повече в сравнение с миналата година. Приходите от фиксиран доход се възстановиха с 86% и достигнаха 3,4 милиарда долара, а тези от пазарите на акции нараснаха с 15% до 1,5 милиарда долара.

Акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, натрупаха над 41% през 2019 г..

Citigroup

Кредиторът Citigroup отчете тримесечни резултати, също лесно побеждаващи очакванията на анализаторите, водени от силните приходи от търговия с фиксиран доход и ръст в банкирането на дребно.

Ето какво отчете банковият гигант спрямо очакванията на анализаторите от "Уолстрийт":

Печалба: 1.90 долара за акция срещу 1.84 долара на акция, очаквани от Refinitiv;
Приходи: 18.378 млрд. долара срещу прогноза от 17.855 млрд. долара;
Приходи от търговия с фиксиран доход: 2,9 милиарда долара спрямо оценката на FactSet от 1,24 милиарда долара;
Приходи от търговия с акции: 516 милиона долара срещу прогноза за 673,7 милиона долара;

Акциите на Citigroup нараснаха с 1.9% при ранната търговия.

Приходите от търговия с облигации са скочили с 49% спрямо предходното тримесечие. Банката заяви, че силните резултати отразяват възстановяването от четвъртото тримесечие на 2018 г., заедно със „силните резултати, особено в темпа на разпространението на продукти“.

Този силен резултат обаче беше леко компенсиран от 23-процентния спад в търговията с акции, тъй като средата на дериватите става "по-предизвикателна", заявиха от Citi.

Компанията също така отчете целогодишна печалба от 8,04 долара на акция, което представлява 21% ръст от 2018 г. насам. Акциите на Citigroup излизат на най-добрата си година от 1999 г. насам, отчитайки ръст от над 53% през 2019 г. Тези печалби надминаха тези на конкурентните банки J.P.Morgan Chase, Wells Fargo и Bank of America. При J.P.Morgan Chase и Bank of America книжата се покачиха с повече от 40% през миналата година, докато Wells Fargo постигна само 16,8%.

Wells Fargo

Резултатите за четвъртото тримесечие на 2019 г. на Wells Fargo не оправдаха очакванията на анализаторите. Нетният доход на банката падна рязко до 2,9 милиарда долара през последните три месеца на 2019 г., в сравнение с 6,1 милиарда долара година по-рано.

Спад е отчетен и при акциите на Wells Fargo с 3,6%. Инвеститорите спечелиха 0,60 долара на акция срещу очакваните от Refinitiv 1,12 долара. Приходите паднаха с повече от милиард долара до 19,9 милиарда долара.

Приходите на Wells Fargo пък се свиха до 19,9 млрд. долара от 21 млрд. долара, при прогноза за 20,1 млрд. долара.

Очаква се Bank of America и Goldman Sachs да представят своите финансови отчети утре, а този на Morgan Stanley да бъде публичен в четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във