Банкеръ Daily

Финансов дневник

J.P. Morgan ще доведе сделката Еврохолд - ЧЕЗ до финалната права

S 250 62f37ceb c41b 4dda 8058 dc85cdc87d34
S 250 e2fddfd1 8ee6 46b9 8b76 b5e30aabd05c

Предпразнично Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за увеличение на капитала Еврохолд. Увеличението на капитала, което получи зелена светлина в последния работен ден преди Великденските празници, ще позволи на холдинга да набере до 100 млн. евро собствени средства чрез емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ).

Това се случи дни след като стана ясно, че германското подразделение на американския банков колос J.P. Morgan ще организира дълговото финансиране на сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ за активите на чешкото дружество в България.

Българският финансов холдинг обяви, че включването на една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на сделката за придобиване на дружествата на ЧЕЗ Груп, е една от най-важните стъпки напред към  приключването й. 

В позицията си, изпратена до медиите, "Еврохолд" потвърждава, че се стреми да завърши придобиването до края на първото полугодие на тази година. Холдингът напомня също за намеренията си да увеличи своя капитал, което бе обявено през март,  посредством емисия на нови акции, които ще се търгуват на Българската фондова борса. Очакванията са да се осигурят до 100 млн. евро собствени средства. 

Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, 

всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лева. Ще добавим, че емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31.6 млн. акции), а инвестиционен посредник по увеличението на капитала ще е "Евро-Финанс" АД.

Мениджърът на дълговото финансиране J.P. Morgan Германия е регистриран и базиран във Франкфурт, като дейността му се регулира от германската Федерална служба за надзор на финансовите услуги (BaFin), Централната банка на Германия (Deutsche Bundesbank) и Европейската централна банка. 

С анонса за привличането на  J.P. Morgan "Еврохолд" даде поредна индикация, че придобиването на активите на ЧЕЗ в България навлиза в заключителната си фаза. Ще припомним, че 

сделката възлезе на над 330 млн. евро.

До момента никоя от двете страни не е съобщила дали "Еврохолд" е получил COVID дискаунт, затова цитираме сумата, която бе обявена при първоначалното сключване на договора за придобиване на активите на ЧЕЗ. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа през март застрахователният холдинг обяви, че е получил 26 млн. евро дялова инвестиция от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS. Част от средствата или пълният размер също ще бъдат използвани за покупката на ЧЕЗ.

В предишна позиция на "Еврохолд" бе пояснено също, че основните акционери, включително мажоритарният - "Старком Холдинг" АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала. В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционерии имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията. В "Старком" мажоритарен акционер с 51 на сто е Асен Христов. Кирил Бошов държи 34%, а Велислав Христов – 15 на сто.

Собствеността върху активите на ЧЕЗ

ще се упражнява от регистрираната в Нидерландия компания "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", която се управлява от Милен Христов (син на мажоритарния собственик на "Еврохолд" Асен Христов) и Юри Шуурман. Дружеството е дъщерен подхолдинг на "Еврохолд"

След серия драматични обрати, сделката между "Еврохолд" и чешкото енергийно дружество, бе окончателно одобрена от Комисията за защита на конкуренцията през ноември миналата година. Точно година по-рано КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. 

През юли 2020 г. обаче Софийския Административният съд отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително и така сделката стигна до финалната права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във