Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЖОТЕВ НЕ КАЗА ДАВА ЛИ БИОХИМ ЗА 25 МЛН. ЕВРО

Още няколко дни ХЕБРОСБАНК ще тъне в неведение за присъдата на Банковата консолидационна компания. Чака се продавачът на държавните банки да каже тежката си дума за продажбата на БИОХИМ. Официалният краен срок, в който трябваше да приключат преговорите между БКК и кандидат-купувача ХЕБРОСБАНК, изтече на 5 април 2001 година. Седмица по-рано - на 29 март 2001 г., изпълнителните директори на пловдивската банка - Гаутам Вир и Дейвид Кърл, внесоха в консолидационната компания подобрена оферта за държавната БИОХИМ. Финансисти, запознати с нейните параметри, твърдят, че ХЕБРОСБАНК е вдигнала цената от 22 млн. на 25 млн. евро.
Очакваше се, че след общото събрание на БКК, което се проведе на 6 април, съветът на директорите на компанията ще обсъди офертата за държавната банка и ще се произнесе по нея. В петък сутринта обаче Жотев е предложил на членовете на съвета на директорите на консолидационната компания да отложат с няколко дни вземането на решение по предложението на ХЕБРОСБАНК. Така че становището на БКК най-вероятно ще се появи на бял свят до средата на месеца.
В банковите среди се коментира, че въпреки отлаганията, БИОХИМ все пак ще бъде продадена. Въпросът, който засега стои открит, е дали Жотев ще проведе още един (трети по ред) тур от преговори с кандидат-купувача, или ще приеме предложената от него цена от 25 млн. евро.
И в този случай, както при повечето приватизационни сделки, мнението на експертите се разделя на две. Едни смятат, че въпросната сума е удовлетворителна, тъй като надвишава с над 4% размера на капиталовата база на държавната банка, която е около 47 млн. лева. Съществуват обаче и противоположни мнения, според които цената на БИОХИМ трябва да надхвърля капиталовата й база с повече от 10 процента. Или, с други думи, приемливата цена в този случай е минимум 51.7 млн. лв., което прави над 26.4 млн. евро.
Повечето банкери смятат, че в съвета на директорите на БКК, в който влизат Петър Жотев, подуправителката на БНБ Емилия Миланова, министърът на финансите Муравей Радев, заместникът му Пламен Орешарски и Александър Божков, преобладават настроенията БИОХИМ да бъде продадена до изборите. По тази причина прогнозите са, че до средата на юни държавната кредитна институция ще стане собственост на ХЕБРОСБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във