Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЖОТЕВ НАСАДИ БКК НА ПАЧИ ЯЙЦА?

Петър Жотев - все още вицепремиер и изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания е извършил наистина гениален ход, правейки БКК собственик на спорни вземания. Както в. БАНКЕРЪ пръв писа, SG ЕКСПРЕСБАНК е прехвърлила на 2 май 2001 г. вземанията си от фирмите Делфин 1 ООД и Булюнион ООД на Банковата консолидационна компания. Но Жотев е знаел, че и по двете вземания на банката се водят съдебни спорове.
Делфин 1 ООД например твърди, че не дължи на SG ЕКСПРЕСБАНК 3.3694 млн. лева. Но кредитната институция е прехвърлила това вземане на консолидационната компания. Вицепремиерът не може да не си е давал сметка, че ако този съдебен спор приключи в полза дружеството, ще се окаже, че БКК е насадена на пачи яйца. Вярно е, че SG ЕКСПРЕСБАНК спечели делото срещу Делфин 1, във Варненския окръжен съд, но на 12 юни 2001 г. Варненският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати. Този съдебен акт, разбира се, може да се обжалва пред Върховния касационен съд, но каква е гаранцията, че той няма да подкрепи магистратите от варненската апелация. Така че не е ясно на какво е разчитал Жотев, когато е иззел функциите на Върховния касационен съд и преди него е признал, че Делфин 1 дължи пари на SG ЕКСПРЕСБАНК.
Какъвто и да бъде изходът от делото обаче, е ясно, че в края на управлението си вицепремиерът и шеф на БКК е успял да набута консолидационната компания в доста заплетена схема. Вярно е, че дълговете на Булюнион и на Делфин 1 са свързани с фалиралата Варненска корабостроителница. Именно нейните задължения от 20.5 млн. щ. долара към SG ЕКСПРЕСБАНК бяха изкупени от БКК през 1999 година. За тях консолидационната компания плати около 6 млн. щ. долара. Освен това тя придоби собствеността върху ипотеките на три кораба, с които бяха обезпечени тези вземания. Но какво събра БКК от тях през изминалите две години - нищо и половина. И вместо да си сложи обеца на ухото от тази сделка, месец преди края на мандата си Жотев се хвърли в други подобни операции, ползата за БКК от които е много съмнителна. В този контекст не е ясно защо вицепремиерът ползва консолидационната компания за рискови операции. Крайният резултат от тях едва ли ще увеличи положителния финансов резултат на дружеството, а бюджетът ще продължи да разчита на голяма част от печалбата му, която за 2000 г. е 456.7 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във