Банкеръ Daily

Дигитализация и киберсигурност:

Живот на границата на промяна на човешката цивилизация

Дигитализацията изисква да сме адаптивни и да умеем да изпреварваме събитията

С приветствени думи към участниците в конференцията на тема "Дигитализация и киберсигурност", организирана от "БАНКЕРЪ" в Гранд хотел "Милениум София". се обърна г-н Божидар Божанов, министър на електронното управление.

"Държавата е с протегната ръка към финансовия сектор и се надяваме на тясно коопериране - заяви той при откриването на същинската част на събитието. - Финансовият сектор активно участва в административното обслужване на гражданите и заедно трябва да улесним предлагането на услуги за обществото. И се надяваме гражданите да бъдат доволни от съвместните ни усилия".

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банково" г-жа Нина Стоянова поздрави организаторите на конференцията за добре дефинираната тема "Дигитализация и киберсигурност". "Това наистина са двете страни на една монета. Наблюдаваме колко мощно дигитализацията навлиза в нашия живот - не само през дигиталните платежни услуги, които са ни по-близки, но и чрез електронните услуги, услугите в публичния сектор, електронното правителство, за което се полагат усилия. Пандемията създаде условия за по-интензивно развитие на този процес и още по-интензивно използване на дигиталните канали. Ясно е че това създава уязвимости и рискове, които трябва да бъдат управлявани с бърза реакция", каза г-жа Стоянова.

Тя се спря на действащите в момента директиви на ЕС, отнасящи се до дигитализацията, киберсигурността и управлението на рисковете, както и на подготвяната от Европейската комисия Стратегия за цифровизация на платежните услуги в общността. А също така на новите проекти за по-ефективното им управление.

"Финансовият сектор се развива в качествено нова среда. Дигитализацията е революция, която ще доведе до ръст на икономиката. В такава среда се забелязва отчетливо и повишен интерес към дигиталните пари, които предстои да се въведат от централните банки, макар че все още по въвеждането на дигитални валути на банките има различни мнения. Този процес също има своите рискове и предполага действия за защита на средата. Един от факторите за стабилност е партньорството между централните банки и частни партньори", отбеляза експертът по парична и фискална политика в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) г-н Атанас Пеканов. Той говори за бъдещето на дигиталните валути и на централните банки.

Отваряйки "вратичката" към първия панел на конференцията "Киберсигурност", изпълнителният директор на Mnemonica Вихрен Славчев изправи участниците пред предизвикателството на въпроса в какви времена живеем?  На границата на дълбока промяна на човешката цивилизация, в динамично променяща се социална среда, изискваща бързи реакции и точни прогнози, във време на предизвикателства, които изискват да сме адаптивни и да умеем да изпреварваме събитията - това бяха част от отговорите, които се чуха в залата.

На предизвикателствата пред Министерството на електронното управление се спря Петър Кирков, директор на дирекция "Мрежова информационна сигурност" във ведомството. И по-конкретно на мерките за защита и ефективното въвеждане на новите правила за киберсигурност от март 2022 година.

"Кибератаката е симетрична - отсрещната страна има нужда само от една пролука в мрежата, докато ние пазим всичко. Не можем обаче да разделим обществото от компютрите и рисковете съществуват. В сегашните директиви на ЕС в областта бяха въведени традиционни сектори като енергия, транспорт, здравеопазване, води, но с една нова директива, която ще влезе в сила това лято, обхватът се разширява - вече сферата на киберсигурността се разширява и със секторите на държавната администрация, космоса, пощенски и куриерски услуги, храни цифрови доставчици", изтъкна Кирков.

От своя страна представителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) комисар Владимир Димитров и главен инспектор Светлин Лазаров от отдел "Киберпрестъпност" разкриха детайли от работата на дирекцията за противодействие на този вид престъпност. Според практиката в отдела най-често кибератаките се провеждат чрез фишинг-имейли, като най-активни са престъпни групи от Северна Африка и особено от Нигерия.

"С фишинг престъпниците измъкват различни суми от жертвите си - щетите варират от 50 000 долара до 3 милиона. В света оперират между 10-15 организирани престъпни групи за изпиране на такива средства, които имат стройна организация. Имали сме обаче и случай да ни потърсят от ФБР за съдействие за кибератака от българин, който успял да измъкне милиони от фирма в Тексас", разказа комисар Димитров.

В обсега на внимание на антимафиотите са и педофилите, подвизаващи се в мрежата, като досега са засечени около 300 активни IP-адреса и около 500 лица, свалящи в интернет такива файлове. Ботнет-мрежите също са сред често срещаните способи за атаки, коментира Димитров.

В последните години наблюдаваме добро надграждане по отношение на киберсигурността, продължи главен инспектор Лазаров. Всички обаче пропускаме един фактор - човешкия, не обръщаме внимание на потребителя. Във време, в което криптовалутите вървят нагоре и потребителите масово инвестират в такива пари, сигурността на инвестициите им е под въпрос заради липсата на информация за защита и превенция, сподели Лазаров. Той добави, че кражбите на пароли, потребителски имена и профили в социалните мрежи чрез фишинг са особено масови, точно поради неосведомеността на потребителите.

Как се управляват уязвимостите в уеб и мобилните приложения за разплащане и банкиране - това бе смисълът на презентацията на Красимир Коцев, основател и главен изпълнителен директор на SoCiber. Управителят на CIBER ONE, основен партньор на компанията Лев Инс в киберсигурността Кирил Григоров разкри, че на всеки 11 секунди се случва кибератака, а само 14 на сто от фирмите са заявили готовност за защита от подобна инвазия. Решенията за ефективни действия са експертните консултации, техническите методи, киберзастраховката и обучението, каза Григоров.

Панелът "Киберсигурност" продължи с дискусия, подробности от която могат да се видят в Youtube-канала на БАНКЕРЪ, посветен на конференцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във