Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЖИЛОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНИЙ Е КОЛКОТО ЕКВАТОРА

След като даде на света Джон Атанасов, а задълбалото в проблемите си човечество забрави този факт, българският ген реши да реабилитира бащата на компютъра по втория начин. Ето защо от няколко години не минава и седмица, без по света или у нас някой да не изпищи, че хитроумни нашенци са опразнили банковата му сметка с ловкостта на индийски факири.
Е, понякога мераклиите за бързо забогатяване не успяват да догонят мечтата си чрез високите технологии и затова се връщат към вица, в който се разказва как българинът е спечелил състезанието за ремонт на космически кораб - с чук, тел и заветното заклинание Да ти....
Последният пример в това отношение се разигра в сряда (19 юли). В центъра на Плевен - родният град на вътрешния министър Румен Петков и на главния секретар на МВР - главен комисар Илия Илиев, неизвестни лица разбиха с подръчни средства един банкомат и задигнаха 56 100 лева.
Кражбата е установена от охранител на плевенския клон на Пощенска банка, който се намира в сградата на централната търговска улица Васил Левски и в чиято сграда е бил озлочестеният автомат за пари. По време на първоначалния оглед на местопроизшествието е установено, че парите са задигнати между 22 часа на 18 юли и 8.45 часа на 19 юли, а крадците изобщо не са се притеснявали от неканени зрители, защото банкоматът е бил неохраняем.
Далеч по-продуктивни, но много по-нещастни от колегите си в Плевен, се оказаха други няколко BG-похитители на чужди банкови сметки. На 12 юли Главното управление на полицията в Мадрид съобщи, че осем българи са арестувани за източване на над 3 млн. евро от банкомати. По време на акцията у задържаните са открити десетки копирни устройства, в които са запаметени данните на стотици кредитни и дебитни карти. Според мадридската полиция четиримата са част от по-голяма престъпна организация за източване на сметки, която работи в Мадрид, Фуенлабрада и Хетафе.
На 1 юни спецченгета на ГДБОП пак арестуваха Боян Петракиев-Барона, но за източване на чужди банкови сметки с фалшиви кредитни карти. Вестта, че небезизвестният сливнишки бандит се е преквалифицирал и вече не печели от крадени жп релси, магистрален бандитизъм или трафик на проститутки, изненада мнозина от познавачите на подземния свят. Шокиращата новина в случая обаче бе, че двама от ортаците на Барона са деца на магистрати от Силистра.
Групата на Барона е действала от 2003 г. насам, като фалшивите кредитни карти са пласирани в различни европейски държави. Операцията започва през есента на 2005 г., като в нея се включват полицейските и специалните служби на Германия, Белгия, Франция, Испания и Италия. На 31 май срещу 1 юни в Силистра са обискирани общо 15 жилища, сред които и домовете на заместник окръжния прокурор Даниела Неделчева и на окръжните съдии Галя Антонова и Анелия Великова.
Два месеца по-рано - на 8 март, в Австралия са арестувани 33-годишният Златко Стоянов, 31-годишният Асен Григоров, 40-годишният Андрей Цветанов и 29-годишният Руслан Ахмедеев. По време на операцията в тях са намерени няколко скиминг (от англ. - skimming) устройства за копиране на личните идентификационни номера на кредитни карти, както и множество фалшиви - бели - кредитни карти. Според полицейските власти в Сидни, четиримата са част от мрежата за източване на банкови сметки, разбита (уж) през септември 2005-а. Тогава в Сидни бяха заловени други четирима българи, които са били с... канадски паспорти.
А на 21 март началникът на Икономическа полиция към СДВР (днес - Областна дирекция на полицията - гр. София) - Мариян Билалов, съобщи, че неколцина българи са направили поредното... нововъведение в бизнеса. Скрити камери, монтирани на велосипеди, са последният механизъм за заснемане на ПИН-кодове при теглене на суми от банкомати - съобщи Мариян Билалов на специална пресконференция. - Не трябва да се теглят пари от банкомат, до който има оставено колело, защото върху него може да има монтирана камера, предупреди той.
Върхът на българския престъпен гений обаче блесна с пълна сила само преди две седмици. На 9 юли, във Варна, бе разбита перфектно създадена престъпна група за електронно пребъркване на банкови сметки чрез... мобилни телефони.
Схемата е гениално проста. В банкомат, който може да е в Европа, Щатите или в Сингапур, се монтира мобилен телефон, от който тръгват два кабела - към клавиатурата и към четеца на кредитните карти. Така от магнитната лента на банкомата се изтегля и се записва цялата информация, необходима за производството на една фалшива кредитна карта. Експерти твърдят, че в зависимост от паметта на мобилния телефон на един сеанс могат да се запишат личните данни на 100 кредитни карти, които по-късно се прехвърлят по ИНТЕРНЕТ в България само с едно прозвъняване на слушалката в банкомата.
Операция Малта започва през месец май 2005 г. след засечен разговор между българи, които пренасят кокаин за едноименната средиземноморска държава. По-късно са арестувани двама варненци, които на бърза ръка изпяват всичко. Не само за дрогата, но и за схемата, по която престъпната им структура източва банкови сметки в... над 30 държави в Европа, Азия и Америка. По време на операцията са арестувани общо 22-ма българи, а уникалната оперативна разработка на варненската Областна дирекция на полицията е разпространена чрез Интерпол и Европол до 182 страни по света, защото все още не е известно докъде са се разпрострели пипалата на GSM-мошениците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във