Банкеръ Weekly

...

Жилищните кредити ще поевтиняват

Румен Радушев, началник на управление „Индивидуални клиенти“ в Пощенска банка

Пазарът на потребителски кредити през 2014 г. се определяше основно от няколко тенденции, които се зародиха по-рано, но през миналата година се задълбочиха. Те са - постепенно намаляване на цените - и като лихвени проценти, и като годишен процент на разходите и - в резултат на силната конкуренция в условията на стагниращ пазар.

Спад се наблюдава и при цената на ипотечните кредити. През 2014 г. продължи трайната тенденция към намаление на лихвите, като към края на изминалата година те достигнаха дори по-ниски нива от тези преди кризата.

Статистиката на БНБ в данните си за септември 2014 г. отчете понижение  в ипотечния портфейл на банковата система, който е намалил обема си с над  100 млн. лв. от началото на годината. На фона на общия спад Пощенска банка отбелязва най-високия ръст в обема на ипотечния си портфейл.  С увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на годината отпуснатите ипотечни кредити на финансовата институция възлизат на 1.11 млрд. лева. Тази положителна тенденция се запази и в последното тримесечие, като за 2014 г. Пощенска банка отчита най-голям усвоен обем на нови ипотечни кредити от старта на кризата през 2008 година.

Важен момент за банковата система беше въвеждането на промените в Закона за потребителския кредит. Банките успешно преминаха към новите регулации, като не се сбъднаха прогнозите на някои анализатори за поскъпване на кредитите в резултат от  измененията в закона. Новата тенденция, която се набеляза след влизането в сила на промените, е все по-големият интерес към ипотечни кредити с фиксирана лихва за дълъг период от време.  Вероятно търсенето на такъв тип кредити е породено и от усложнената политическа и икономическа  обстановка в страната. Потребителите предпочитат да имат по-голяма сигурност в дългосрочен план.  

През 2015 г. се очаква намаляването на цените на потребителските кредити да се забави и дори да спре, тъй като маржовете вече са пределно свити. Относно търсенето не се прогнозират съществени промени - най-вероятно и през 2015 г. то също ще е свито.

По отношение на ипотечното кредитиране  е много вероятно спадът на лихвите да продължи и през 2015 година. По-ниските цени ще доведат до раздвижване на пазара и до повишен интерес от страна на клиентите към този тип финансиране. Въпреки това през следващата година не се очакват сериозни промени в продажните цени на недвижимите имоти. Предвижда се лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. Пак там ще се запази тенденцията за леко повишаване на средните цени на имотите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във