Банкеръ Daily

Финансов дневник

Жилищата поскъпват и създават риск от неустойчив кредитен бум

До края на годината цените на жилищата ще продължат да се покачват. Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с прогнозираното подобряване на икономическата активност в страната и наблюдаваното от началото на годината нарастване на склонността на домакинствата за покупка на жилища, прогнозира БНБ в публикуваното преди дни издание "Икономически преглед". 

През първото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж на индекса на цените на жилищата се ускори до 7.5% (спрямо 5.4% през предходното тримесечие), което беше съпроводено и с увеличение на обема на сключените сделки за покупко-продажба, отчитат от централната банка. Нарастване на цените на жилищата беше отчетено в пет от шестте най-големи областни градове, като най-значително бе поскъпването на жилищата в София - с 11.6 процента. 

БНБ вижда риск

"Фактори, които продължиха да подпомагат търсенето на жилища и с това допринесоха за нарастването на техните цени, бяха повишението на доходите от труд, подобрението на нагласите на домакинствата за придобиване на жилище, а също и растежът на кредитната активност в условията на продължаващо понижение на годишния процент на разходите (ГПР) по нови жилищни кредити. Натрупаните спестявания в икономиката и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти бяха други потенциални фактори с проинфлационно влияние върху цените на жилищата", уточняват икономическите експерти от БНБ.

Данните на централната банка потвърждават за сериозно нарастване в сегмента на жилищните кредити. В края на юли 2021 г. жилищните кредити са 13.125 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 15.1% при 14.5% годишно увеличение през юни. В същия период средната лихва по кредитите в този сегмент е 2.73% като за година лихвеният процент е паднал 0.16 на сто.

БНБ обаче предупреди за рискове от сериозното нарастване на жилищното кредитиране. В съобщение от 22 юни БНБ посочи, че запазва антицикличния капиталов буфер на ниво от 0.5 процента. По-любопитното обаче бе, че в мотивите към решението си централната банка подчерта, че е взела под внимание и допълнителни фактори, които са фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда. БНБ уточни също, че "наблюдаваните високи нива на кредитна активност в сегмента на жилищните кредити биха могли да се разглеждат като източник за натрупване на потенциален кредитен риск."

И пандемията е фактор

В международен план също вече се появяват предупреждения за рискове. Цените на жилищата се покачват в почти всички големи икономики вследствие на пандемията от коронавирус, написа наскоро Financial Times, позовавайки се на данни на ОИСР.

Според икономисти в краткосрочен план покачването на цените на жилищата може да бъде „добро нещо за икономиката", но ако ръстът продължи, това може да се превърне в неустойчив бум, който в крайна сметка може да спре активността на пазара, особено когато е придружен от силна кредитна експанзия.

За балон обаче експертите все още не говорят, тъй като покачването на цените е много по-малко в сравнение с периода на световната финансова криза от 2008 година. Анализаторите казват също, че политиците по целия свят сега са много наясно с рисковете, свързани с жилищната политика и за разлика от 2008 г., това значително намалява шансовете за неблагоприятен изход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във