Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЖЕРОМ КЕРВИЕЛ СЕ ЗАВРЪЩА

Бившият дилър от втората по големина банка във Франция Сосиете Женерал Жером Кервиел, който причини на кредитната институция щети за почти 5 млрд. евро, се уреди на нова работа. В задълженията на усмихнатия млад мъж влиза осигуряването на информационна безопасност на проектите в областта на развитието и интеграцията. Следствието по делото на дилъра все повече навлиза в задънена улица, така че няма повод за безпокойство около съдбата на Кервиел. Което не може да се каже за шефа на Сосиете Женерал Даниел Бутон. Той ще напусне поста си на 12 май 2008 година. Мнозина свързват оттеглянето му с подготовката на банката за продажба.
С необикновена лекота
В студеното утро на 24 януари 2008 г. френската Сосиете Женерал разпространи информация за понесени загуби в размер на 4.9 млрд. евро, причинени от редовия дилър Кервиел. Тогава малцина предполагаха, че това събитие ще се превърне в началото на една увлекателна история. Същността й се заключава в това как един служител може, заобикаляйки правилата на банката, да търгува на борсата в нейна вреда. А след това ловко да се измъкне от отговорност и да стане причина за оставката на шефа на финансовата организация. Името на дилъра беше съобщено едва на 26 януари, когато полицията обискира дома му.
Тридесет и една годишният Жером Кервиел беше обвинен, че е открил позиции на фючърсни сделки по европейските борсови индекси, надвишаващи разрешения му лимит и не е известил за това началниците си. Общата сума, с която е оперирал Кервиел, е около 50 млрд. евро. Тя превишава значително капитала на банката. След падането на борсовите индекси позициите му все пак бяха закрити с милиардни загуби.
Скандалът обаче продължи да се разгаря
Търсейки улики и съучастници, френската полиция обискира апартамента на брата на Кервиел, а след това започна масови разпити на дилърите от Сосиете Женерал и от свързаните с банката инвестиционни фондове. Никой не си призна нищо и следствието навлезе в задънена улица. Следователите се сдобиха с планини от информация за причастността на Кервиел към незаконните действия на борсата и с неговото чистосърдечно признание. Липсваха само доказателства. Дилърът беше арестуван на 12 март 2008 г., а на 18 март вече беше освободен от съда под гаранция до приключване на следствието.
На 3 април стана известно, че
Кервиел е дал Сосиете Женерал под съд
за незаконно уволнение. Според правилата шефът на банката бил длъжен да се срещне лично с него и да му съобщи какви са причините за освобождаването му. Това не било направено. По-късно адвокатът на Кервиел - Елизабет Мейер, опроверга тази информация. А на 23 април началникът на дилъра Ерик Кордел предяви съдебен иск към своя подчинен. Той обвини Кервиел, че с машинациите си на борсата му е нанесъл морални щети.
В края на последната седмица на април стана известно, че
Жером Кервиел си е намерил нова работа
във френската софтуерна компания LCA. По думите на работодателя му - генералния директор на компанията - Жан Раймон Льомер, в задълженията на бившия дилър влиза осигуряване на информационната безопасност на проектите в областта на развитието и интеграцията.
Да напомним, че едно от обвиненията срещу Кервел е, че е бърникал из банковия софтуер, използвайки паролите на свои колеги. Логично е похитителят на информация да се е превърнал в специалист по нейната защита.
Сладкото бреме на славата
За разлика от прочутите дилъри от ХХ в., като Ник Лийсън, изпратил в небитието най-старата британска банка Беърингс, или Ясуо Хаманака, който почти разори японската Сумитомо, Жером Кервиел извърши подвига си в епохата на бурното развитие на ИНТЕРНЕТ. Благодарение на това той успя в кратки срокове да се превърне в обект на преклонение за хиляди фенове от всички краища на света.
В края на януари в американската социална мрежа Фейс Бук (FaceBook) беше създаден Клуб на феновете на Жером Кервиел, в който още през първите дни от откриването му се включиха няколко стотици човека. В същата мрежа беше регистриран акаунт на името на френския дилър, който придоби зашеметяваща популярност. Ръководството на Фейс Бук нарече Кервел култова личност.
В мрежата дори се появи сайт, посветен на усмихнатия дилър. На страниците му може да се намери подробна хроника на събитията. Любопитно е, че в горния край на страничката са разположени две препратки към самоучители по игра на борсата.
А Бутон увехна
За разлика от вечно свежия Кервел, който се усмихва на всяка снимка, нещата около шефа на Сосиете Женерал далеч не са толкова розови. На 12 май 2008 г. той ще напусне ръководния пост на втората по големина френска банка. За него ще остане длъжността председател на съвета на директорите без изпълнителски пълномощия. Което означава, че Бутон повече няма да може да влияе върху дейността на финансовата организация. Западните медии отбелязват, че Бутон няма да се задържи дълго и на този пост и ще напусне завинаги Сосиете Женерал, която е ръководил над десет години.
Докато беше зад кормилото на финансовата организация, Бутон държеше изключително много на самостоятелността й. Няколко дни след като банката съобщи за сериозните си загуби, в медиите се появиха съобщения, че конкурентната й БНП-Париба води преговори за поглъщането й. Бутон опроверга тази информация, твърдейки, че Сосиете Женерал няма да бъде продадена. Мнозина анализатори оценяват оставката му като повратен момент в историята на банката, която според тях все пак е започнала да се подготвя за поглъщането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във