Банкеръ Daily

Финансов дневник

Жените разбиват бизнес митове

Жените са по-коректни от мъжете, но са подценени. Редица бизнескачества са по-присъщи за женитe, отколкото за мъжете, но ролята на жените като ръководители и бизнесхора у нас е все още пренебрегвана от обществото ни и явно има нужда от насърчаване. Иначе, като цяло, ние, българите, имаме завидно лично самочувствие - въпреки общия негативизъм, който от години се споделя във всевъзможни изследвания.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл".

Агенцията проверила общото отношение на хората по няколко твърдения. По почти всички проверени стереотипа излиза, че жените са по-коректни от мъжете. Например, мнозинство от 75% са съгласни, че жените са по-дисциплинирани от мъжете, 69% - че жените са по-лоялни и всеотдайни от мъжете, 65% - че жените по-сигурно връщат заеми, 56% - че жените са по-некорумпирани. 

Колебание в общественото мнение се наблюдава само по едно от тестваните твърдения - това, че жените са по-пестеливи. Тук съгласието е на практика колкото и несъгласието. Около 48% от всички респонденти изразяват съгласие с твърдението "Като цяло жените са по-пестеливи от мъжете", но на практика също толкова (47%) не са съгласни.

В повечето ситуации, жените закономерно отговарят солидарно - далеч по-категорично в полза на своя пол, в сравнение с отговорите на мъжете. Единодушие обаче цари по отношение на корупцията - и мъже, и жени смятат, че жените са по-некорумпираният пол. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във