Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЖАН-ПОЛ ГЕАН ЩЕ УПРАВЛЯВА БНП-ПАРИБА (БЪЛГАРИЯ)

БНБ издаде сертификат на Жан-Пол Геан за член на управителния съвет на БНП-Париба (България), който ще партнира на изпълнителните й директори Улрих-Гюнтер Шуберт и Вернер Фик.
Новият член на мениджърския екип на банката - Геан, е роден на 8 декември 1946 г. във френския град Валансиен, департамент Нормандия - на тридесетина километра от границата с Белгия. На 26 години Геан завършва Парижкия университет с диплома по банково дело и финанси. А още като студент свързва професионалния си път с Банк национал дьо Пари, която в края на 2000 г. се преименува на БНП-Париба, след като купи банка Париба.
Първото си повишение в йерархията на Банк Национал дьо Пари нормандецът получава три години след като се дипломира и е изпратен на Карибските острови като заместник на регионалния представител. Работата му на екзотичните острови в Антлантическия океан продължава до края на 1978 г., когато се връща в централата на банката в Париж и през следващите десетина години работи в различни дирекции и управления.
През 1981 г. Геан отново е назначен в чуждестранните структури на Банк Национал дьо Пари. Този път му е поверена длъжността на регионален управител за Испания, която изпълнява повече от две години. След завръщането си от южната съседка на Франция банкерът е натоварен с отговорността за операциите на банката в Латинска Америка. През 1999 г. е назначен отново в конфликтен икономически регион. Тогава става регионален представител на кредитната институция за Централна и Източна Европа.
След 38 години банкова кариера Жан-Пол Геан е назначен в БНП Париба (България) и вече пое новите си задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във