Банкеръ Daily

Финансов дневник

Жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент на САЩ

"По последна информация на JWI, жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски“ се разглежда в момента от Държавния департамент." Това написа неговата дъщеря Радосвета в социалната мрежа "Туитър".

"Може да има резултати по-скоро, отколкото очакваме“, съобщава дъщерята на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Още през август 2017 г. Цветан Василев, който понастоящем е в Сърбия, се опита да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон "Магнитски" в САЩ.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете, като налага санкции срещу всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция.

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, нае вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона "Магнитски". 

Впоследствие сайтът "Монитор" съобщи, че и депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел консултантската компания. Като аргумент се посочи, че тя ще "отстоява позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във