Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Източноевропейската инвазия на ОТП

Шандор Чани

Натъпкана с кеш, най-голямата банка на Унгария OTP Bank (ОТП), се отправя на пазар в Източна Европа. Един от най-добре капитализираните кредитори в региона е приготвила около 1 млрд. щ. долара за поглъщания на конкуренти, а е готова, ако е необходимо, да вземе и заем за придобивките си. Така поне сподели в интервю на 21 март председателят и главен изпълнителен директор на ОТП - Шандор Чани. Той добави, че е напът да приключи сделка за банка в Черна гора с "регионално значение" и води преговори за покупката на украински кредитор.

Банките в Източна Европа обмислят сериозно варианти за консолидация под натиска на по-тежките следкризисни капиталови изисквания и на наложилите се корекции в акцентите в бизнеса им. Това открива възможности пред ОТП, която обмисля сделки в Беларус, в България, в Румъния и Русия, в Сърбия, в Словакия и Украйна.

В момента унгарската група присъства в осем държави от Централна и Източна Европа и е готова да увеличи пазарния си дял над 10% в страните, в които все още не е достигнала това равнище (без Русия), заяви Чани. Той подчерта, че в Румъния има банки за продан и той и колегите му "ще проучат всяка от тях". Възможности има и в Сърбия и в Беларус.

Чани отхвърли съобщенията, че ОТП е направила оферта за украинската "Проминвестбанк", която е собственост на руската Внешекономбанк, но призна, че води преговори за друг кредитор в страната, без да съобщава подробности.

ОТП купи от "Сосиете Женерал" хърватската "Сплитска банка" през декември 2016-а. Тази сделка ще позволи на унгарците да разширят присъствието си във вътрешността на страната, където вече има силно присъствие. В България обаче ОТП не успя да се пребори с белгийската "Кей Би Си Груп", за да придобие ОББ. Унгарският кредитор отчита, че е "закъснял да се включи в играта" и в Полша, където пазарната оценка на банките се е повишила отвъд възможностите на ОТП. На тези пазари Чани обмисля да направи "пробив" в бъдеще чрез междубанкова платформа, а не с покупка на отделно дружество.

Ако ОТП не успее да осъществи планираните поглъщания през тази година, нейният мениджмънт ще трябва да мине към варианта да изкупи обратно част от банковите акции или да увеличи дивидентите преди общото събрание на акционерите през идната година. Просто коефициентът на капиталова адекватност на първичния й капитал ще се качи до 18.5% до края на 2017-а, посочва Чани. А целта е това съотношение да се задържи на 12.5% в дългосрочен план. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във