Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изтича срокът за кандидатстване по програма "Хоризонт 2020"

Наближава крайният срок за участие за финансиране на бизнес проекти по програма "Хоризонт2020" - 08 ноември 2017 година. След тази дата програмата ще бъде окончателно затворена, като към момента не се предвижда удължаване на сроковете.

"Хоризонт2020" (и конкретно в частта си "Инструмент за МСП") е схема на Европейския съюз за финансиране на проекти за бизнес иновации и алтернативни иновативни решения на важни икономически и социални проблеми с голям икономически потенциал за успешна пазарна реализация на европейския и международен пазар. Всяка една фирма, която попада в категория МСП (микро, малко или средно предприятие) все още може да кандидатства самостоятелно директно към ЕК за финансиране във финалния прием на програмата. Няма ограничения по отношение сферата на дейност.

Първоначално се подава проект, който по същество е кратък бизнес план, като целта е оценка на икономическия и пазарен потенциал на идеята, която се лансира. Безвъзмездното финансиране започва от 50 000 евро първоначално и може да достигне до 2 500 000 евро. 

Програмата съчетава в себе си, както мисията за разрешаване на ключови проблеми на ЕС в социален аспект, така и цели положителни бизнес резултати за икономиката на ЕС. Програмата е фокусирана към бизнес организациите, т.е. става дума за бизнес иновация, а не за иновация в научния смисъл на думата, което по никакъв начин не изключва научните иновации, дори напротив- те са високо ценени и имат своето място в темите на програмата, но отново от ключово значение за тях ще е как е поставена бизнес концепцията за развитието на иновацията.

От екипа, ръководещ програмата съветват фирмите да не се изчакват последния момент за кандидатстване, за да избегнат непредвидени преждевременни отлагания или технически проблеми със системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във