Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. с подкрепата на JASPERS

Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., изпълнява страната ни в настоящия програмен период  с подкрепата на JASPERS. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма Развитие на регионите Деница Николова,  в четвъртък. Тогава се състоя редовното заседание на годишната среща на JASPERS – „JASPERS STAKEHOLDERS 2018“, на което страната ни е домакин за втори път. 

С подкрепа на JASPERS, като структура на Европейската инвестиционна банка, се работи по подготовката и одобрението на двата големи проекта - "Подобряване на системата за спешна медицинска помощ" на стойност над 163 млн.лв.,  и "Интегриран градски обществен транспорт - Фаза II" на Столична община, който се финансира със 125 млн.лв.

Николова напомни, че и в предишния програмен период страната ни е реализирала няколко успешни проекта в сферата на транспорта, околната среда и регионалното развитие с активната подкрепа и участие на JASPERS.  „През последните 12 години  JASPERS е стратегически и традиционен партньор в усилията ни да усвояваме ефективно средствата на ЕС в съответствие с провежданата политика на сближаване в рамките на ЕС“, подчерта тя. 

Според нея една от възможностите е въвеждането на нов регионален подход към инвестициите и интегрираните териториални мерки, съобразени със спецификата на регионите, като се насърчават партньорствата между общините, градовете и регионите и по този начин се постигат повече резултати с по-малко ресурси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във