Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изплащането на втората пенсия е на финалната права

Даниела Петкова

След оживени спорове депутатите от парламентарната социална комисия одобриха внесения от Министерския съвет проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат така наречената фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Това стана в сряда, 13 януари, с гласовете на народните представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

Проектът влиза на първо четене в пленарната зала в петък, 15 януари.

От името на вносителя заместник-социалният министър Лазар Лазаров подчерта пред депутатите от комисията, че внесеният законопроект е плод на продължила повече от две години експертна работа и е консенсусен. „Той е основа за продължаване на процеса на изплащане на пенсиите от универсалните пенсионни фондове“.

Светлана Ангелова от ГЕРБ каза, че проектът е дългоочакван. „Тези текстове дават едно пълно и непротиворечиво и детайлно урегулиране на фазата на изплащане“, каза още тя.

Основната критика на депутатите от БСП бе, че проектът е закъснял.

„Това последното правителство, извинявайте за израза, четири години се мота и проспива това уреждане на втората фаза за изплащане на пенсиите от втория стълб“, Георги Гьоков.

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване подчерта на заседанието на комисията: „Нашите клиенти наистина са нетърпеливи да бъде приет този закон, а това са 3 милиона и 800 хиляди човека“.

Всички родени след 31 декември 1959 г. задължително се осигуряват в Универсален пенсионен фонд - т.нар. втори стълб. Първите масови плащания по тези фондове предстоят през есента на тази година за близо 17 000 жени.

При обсъждането на промените в Националния съвет за тристранно сътрудничество от бизнеса и от синдикатите, отчетоха, че проектът има редица достойнства, които са свързани с предвидените гаранции за брутните вноски на хората, специалния фонд, който дружествата ще създават за тази гаранция, както и с осъвременяването, което се предвижда да се прави.

Проектът регламентира видовете пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове според натрупаните средства в индивидуалната партида на всеки осигурен - допълнителна пожизнена пенсия, еднократно или разсрочено изплащане.

Предвижда се пожизнената пенсия да не е по-малко от 15 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст от ДОО.

Предлага се и промяна на срока, в който хората могат да правят промяна в избора на осигуряване и тези, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 г. да могат да упражнят правото на избор до една година преди тази възраст.

Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато изборът на осигуряване ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във