Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Изобилие от банкови отличници в Швеция

Шведските банки са едни от най-печелившите в Европа. Офисите им са на трилентовия площад в Стокхолм, през който в празнични дни минават каретите на кралското семейство. Там са Свенска ханделсбанкен, Нордеа банк и СЕБ, които заедно със Сведбанк са сред десетте кредиторки с най-висока доходност през миналото десетилетие според класацията на агенция Блумбърг.


Повечето от тях са съсредоточили дейността си върху дребните банкови услуги в скандинавските държави - богат регион с мощна социална система, успял да избегне най-тежките епизоди от европейската дългова криза. Местните финансови регулатори извлекоха поуки от регионалните банкови трусове в началото на 90-те години на миналия век и наложиха по-строги капиталови стандарти, отколкото се изискваха в други краища на света. Шведските банкери увеличиха рисковото тегло на ипотеките като превантивна мярка, гарантираща по-голяма устойчивост на кредиторите при спад в цените на имотите.


В класацията на Блумбърг шведските банки, които имат бизнес и във Финландия, в Дания и в Норвегия, отстъпват единствено на финландската Pohjola Bank. През последните десет години тя е имала 6.7% коригирана съобразно риска доходност. Непосредствено след нея в челната тройка са Ханделсбанкен с 5.1% и Нордеа с 4.4 процента. Четвърта е норвежката DNB, която отчита 4.1% коригирана съобразно риска възвръщаемост. Сведбанк и СЕБ са на пето и шесто място, съответно с 1.8 и 0.8 процента.


Челната шестица е попълнена само от скандинавски кредитори, както показват числата. В това няма нищо чудно, защото с разумната си фискална политика регионът играе ролята на спасително убежище от кризата за финансистите от Стария континент. Швеция например работи с балансиран бюджет, а Дания и Финландия спазват стриктно нормативите на Европейския съюз за дефицита. Норвегия пък, благодарение на нефтените си залежи (част от приходите от продажбата им отиват в държавния фонд от 620 млрд. щ. долара), няма никакъв дълг.


Доброто представяне на шведските банки е резултат главно на опита и поуките от банковата криза в Скандинавския регион. Крахът на шведския банков пазар настъпи в началото на 90-те години на ХХ век вследствие на дерегулацията му - тя доведе до скоростна кредитна експанзия, а по-късно и до срив на пазара на недвижими имоти. Тогавашното правителство на страната проведе спасителни акции и пое контрола върху изпадналите в неплатежоспособност банки. Две от тях - Нордбанкен и Гота - бяха обединени от държавата, а лошите им кредити бяха вкарани в т. нар. банки болници. По-късно обединената компания се сля с банки във Финландия, Дания и Норвегия и от тях се роди базираната в Стокхолм Нордеа.


Днес шведските регулаторни органи прилагат строги капиталови стандарти към четирите си най-големи кредитни институции - доста по-високи, отколкото са минималните изисквания на ЕС и на Базелския комитет за банков надзор. Шведските банки ще трябва да достигнат коефициент на капиталова адекватност на първичния си първокласен капитал от поне 10% от 2013-а нататък и 12% две години по-късно. По базелския стандарт коефициентът е 7% и ще влезе в сила до 2019-а. Шведският финансов министър Андерс Борг пък подкрепи в средата на август предложението на местния финансов надзор да повиши теглата на риска на шведските ипотечни заеми, което ще намали капиталовите им коефициенти с 2.5 процента. Те са по-ниски в Швеция заради силно развитата мрежа от социални помощи, която намалява вероятността да спре обслужването на жилищните кредити. Шведските регулаторни органи мотивират по-стриктните стандарти с големината на активите на банковия сектор, която надхвърля близо четири пъти БВП на страната.


В момента скандинавските банки с пазарна капитализация над 1 млрд. щ. долара имат 15.2% средна стойност на коефициента на капиталова адекватност срещу 11.6% за останалите западноевропейски кредитори, по сметки на Блумбърг. В края на миналата година Сведбанк и Ханделсбанкен са били двете най-добре капитализирани кредитни институции в Европа според стандартите на Базел II.

Facebook logo
Бъдете с нас и във