Банкеръ Daily

Финансов дневник

Износът за Швейцария се е увеличил 10 пъти

Вносът на стоки от България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал три пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. 

По данни на анализа за периода 2000-2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5 на сто, от Румъния - с 15 на сто, а от България той се увеличава с 18 на сто. 

Общият размер на износа от България за Швейцария през 2016 година възлиза на 261 млн. франка.
Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година също бележи рекордния 1 на сто от целия износ на страната, се посочва в прессъобщението. След 2000 година търговският обмен с

България нараства с 14 на сто годишно, а с Румъния - с 22 на сто, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6 на сто. 

През 2016 година износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки. 

България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки на стойност над 100 млн. франка или това е 41 на сто от целия внос от България. Румъния е изнесла - текстил, облекла и обувки на стойност 211 млн. франка или това е 36 на сто от общия внос. 

На второ място са стоки и продукти от групите - машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния - превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във