Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изненадващо Монте дей Паски излезе на печалба

Най-старата банка в света - италианската Banca Monte dei Paschi di Siena, която преди само година и половина беше на ръба на банкрута, изненадващо излезе на печалба през първото тримесечие на 2018 година.

Финансовата институция, която през миналата година получи спасителен заем от правителството в Рим, обяви нетна печалба от 187,6 милиона евро при загуба от 169,2 милиона евро за периода между януари и март миналата година, съобщава Market Watch.

От банката посочват, че за положителния резултат е допринесло намаляването на оперативните разходи, са спаднали с 8,7% до 572,8 милиона евро.

През 2016 година Banca Monte dei Paschi беше в много тежко състояние заради "наследените" 313 милиарда лева необслужвани заеми от кризата насам.

Със съобщаването на резултатите за първото тримесечие на тази година обаче от банката посочват, че са успели да продадат пакет от лоши заеми в размер на 24,1 милиарда евро.

Финансовата институция обаче оцеля благодарение на подкрепата на държавата в размер от 5,4 милиарда евро, която беше одобрена от Европейския съюз. Според условията на спасителния заем акционерите в банката трябваше също да я подкрепят с 4,3 милиарда евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във