Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Изнасят на търг имоти за милиони

Двеста четиридесет и два имота за около 100 млн. лв. ще бъдат продавани от съдия-изпълнител през януари 2013-а. Кредиторите на закъсали фирми търсят купувачи на хотели, магазини, на фабрики и производствени халета, на складови бази, земеделски земи, на къщи и апартаменти. Някои от имотите се предлагат на търг за трети и дори четвърти път. В други случаи търгът е част от по-широка операция за прехвърляне на имущество. Обяснимо е, че кредиторите се въздържат да дават подробности за цялата схема, част от която е принудителната продажба на имота. Но по някои намеци и косвени данни човек може да усети за какво става дума.


В списъка на изнесените на търг имоти се открояват два случая, при които наддаването започва от цена близо 11 млн. лева. По искане на УниКредит Булбанк частният съдебен изпълнител Наталия Дангова е обявила за продан


130 000 кв. м до село Говедарци

Върху терена има седемнадесет сгради, между които три вили и две бунгала, административна постройка, гараж, пароцентрала , закусвалня и какво ли още не. Имотът е собственост на Консорциум Рила Инвестмънт ООД, съдружници в който са българите Милен Христев и Николай Николов, както и Терес Холдинг АД. Проверката в търговския регистър ни накара да обърнем по-голямо внимание на Христев и на холдинга. Справката показва, че Христев е съдружник, едноличен собственик и управител на много компании, свързани с проектирането, строителството и търговията с недвижимости, както и в туристическия бизнес. Такива са Джи. Ди. Джи. Риъл Естейт ЕАД, Консорциум Алфа ЕООД и Ведадо Пропърти ЕООД. В Тенсегрити Билдинг ООД Христев е съдружник с адвоката Росен Радославов. Вижда се, че Христев е изградил цяла мрежа от компании за бизнеса си с недвижими имоти. И тук не става дума само за продажба на апартаменти, вили къщички в почивни комплекси, а за сериозни инвестиционни проекти, в които се привличат капитали от чужбина. Един такъв проект е свързан с имота в Говедарци, който е бил подготвян да се превърне в почивен комплекс. Там


основен инвеститор е Терес Холдинг АД

Според данните в Търговския регистър акционери в него са италианските компании Вальор а инвестименти, представлявана от Джулия Джелменти и Фиделити Инвестмънт на Марко Медичи. Всъщност двамата италианци са доста активни на българския пазар на имоти. Джелменти е направила инвестиции в голям терен, разположен в софийския квартал Манастирски ливади. Разбира се, подобни инвестиции не се правят със собствени средства, а с кредитен ресурс и напълно логично е той да е предоставен от единствената банка с италиански капитали у нас УниКредит Булбанк. Нейни служители заявиха, че въобще не са притеснени от това, че имотът в Говедарци е изнесен на публична продан. Според тях италианските инвеститори разполагат с много пари и търгът е по-скоро правна техника за прехвърляне на терена и постройките в него от един инвеститор на друг, а не е предизвикан от някакви фатални закъснения при обслужването на кредита.


Другият голям търг е за


Гранд хотел Приморско

Става дума за петзвездно бижу, изнесено за публична продан при първоначална цена от 10.55 млн. лева. Историята се е развила по обичайния начин: още през 2007 г. фирмата Евро Холидейз АД сключва договор за кредит със СИБАНК за 9.3 млн. евро, с които изгражда Гранд хотел Приморско и комплекс апартаменти за туристи в същия град. В полза на СИБАНК са учредени особени залози върху самата фирма и ипотеки върху въпросните имоти. Тези имоти са прехвърлени като собственост на две дъщерни дружества на Евро Холидейз АД - Гранд хотел Приморско ЕООД и Евро Холидейз Апартментс ЕООД.


През 2010-а по искане на една от фирмите, участващи в изграждането на хотела и апартаментите - ВИП Интериор ЕООД, Бургаският окръжен съд открива


процедура по несъстоятелност срещу Евро холидейз АД

В решението между другото се казва, че акционерното дружество е обслужва редовно единствено задълженията си към банката. След обявяването на фирмата в несъстоятелност СИБАНК няма друг избор, освен да влезе в правата си на заложен кредитор и да поеме контрола върху Евро холидейз и върху дъщерните й дружества, а чрез тях - и върху хотелите и апартаментите. Според запознати със сегашната ситуация във фирмата собствениците й и мениджърите в нея продължават да поддържат колегиални взаимоотношения с банката кредитор и се опитват да погасяват задълженията си по заема с текущите приходи от туристическа дейност. Банката обаче не може да се превърне в хотелиерско дружество или в туристическа компания, затова търси купувач на хотела и чрез продажбата му да си събере вземането по отпуснатия на Евро холидейз кредит. Към имота вече имало заявен интерес, така че ако не се появят непредвидени пречки, най-вероятно търгът ще бъде успешен и банката ще си събере парите.


Имотите на Завода за съобщителна техника в Благоевград предлагат за публична продан за втори път в рамките на два-три месеца. Това е направено по искане на кредитора Креди Агрикол България. Заводът е един от символите на разрушителният ефект, които имаше работническо мениджърската приватизация върху българската индустрия. Ще се продава на търг и един друг символ на


бясното строителство на офис сгради

Става дума за готова сграда в столичния квартал Сливница, наддаването за която ще започне от първоначална цена от 5.29 млн. лева. Имотът е заложен в полза на ОББ, а негов собственик е фирма А.Н.А. ЕООД, която е притежание на американската гражданка Ханан Бахнаси. Интересното в случая е ,че до февруари 2010-а тази фирма е била на българското дружество Аладин ЕООД, а то пък - собственост на Алаедин Хафран. Той е получил запорни съобщения върху дружествените си дялове както от ОББ, така и от Пощенска банка, и то за суми от по 400 хил. - 500 хил. евро. Явно финансовите затрудненията на въпросната компания - Аладин, не са от вчера и Хафран се е опитал да реши част от тях, като продаде А. Н. А. ЕООД заедно с имота в Сливница на американката. Според документите, публикувани в Търговския регистър, в сделката по прехвърлянето Бахнаси е платила на Хафран 985 хил. лв., а като се вижда само, сградата се продава за повече от 5 млн. лева. Излиза, че Хафран е продал на Бахнаси нещо, върху което тежи ипотека и дълг от 3.3 млн. евро. И сега американката трябва да се оправя с този кредит.


Това са само три от многобройните новообявени търгове за сгради, които илюстрират единствено факта, че в България бизнесът продължава да затъва в блатото на кризата. Проблемът е, че няма никакви изгледи 2013-а да бъде по-добра от 2012-а, което означава повече фалирали фирми и повече останали без работа хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във