Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изнасят активи за над 1 трилион долара от Великобритания заради Брексит

Около 275 финансови компании са изнесли активи в размер на 1.2 трилиона долара извън Великобритания заради Брексит. Това се посочва в доклад на мозъчния тръст New Financial LLP, цитиран от редица британски издания. 

Информацията е публикувана в навечерието на важни гласувания в британския парламент. Няколко седмици преди официалната дата за излизане от ЕС - 29 март, не е ясно какво ще се случи - дали Брексит ще бъде отложен, дали ще бъде одобрено споразумението на Тереза Мей с Брюксел, или Великобритания ще напусне Евросъюза без споразумение. 

В доклада се казва, че банките вече се преместили активи за близо 800 млрд. британски лири към други държави от ЕС, застрахователните компании и мениджърите на финансови активи са преместили съответно около 35 и 65 млрд. паунда. Повечето дружества са се насочили към Дъблин, Люксембург, Париж, Франкфурт и Амстердам.

Прогнозата е, че над 5000 служители във финансовия сектор ще бъде релоколизирани заради Брексит. 

New Financial LLP  твърди, че допълнително ще бъдат изнесени с течение на времето още активи и че сегашните премествания представляват само "първата фаза", като крайната стойност на изтегления от Великобритания финансов бизнес ще бъде "много по-висока".

Уилям Райт, основател и управляващ директор на New Financial, заявява, че ударът по Лондон е по-голям от очакваното и ще се влоши. "Бизнесът ще продължи да тече от Лондон към ЕС... Това ще намали влиянието на Великобритания в европейското банкиране и финанси, ще намали данъчните постъпления от индустрията и ще намали износа на финансови услуги за ЕС", посочва Райт.

Преместването е струвало на фирмите 3-4 милиарда долара, което ще бъде прехвърлено на клиенти и акционери, се казва още в доклада.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във