Банкеръ Daily

Финансов дневник

Измамници са откраднали милиарди от програми в подкрепа на заетостта на Острова

Организираната престъпност е отклонила 2 млрд. брит. паунда от правителствените програми за подкрепа на заетостта по време на пандемията от COVID-19 във Великобритания, по оценка на Националната одитна агенция (НОА) на страната. "Почти сигурно е", че гангстерите са се възползвали от усилията на министъра на финансите Риши Сунак да запази работните места на милиони англичани по време на кризата и вероятно са присвоили между 2.5% и 5% от помощта по създадената за целта схема, твърдят експертите на НОА. Те преполагат, че сходната програма за самоосигуряващи се работници също е била ограбена, макар и в по-малка степен. 

Разкритията вадят на показ слабостите на британската мрежа за социални помощи за трудещите се. Плановете на Сунак първоначално бяха превъзнасяни за тяхната щедрост в условията на най-тежкия икономически спад на Острова за последните три столетия. Фактът, че тези мерки не са били достъпни преди пандемията обаче показват, че не са съществували и защитни мерки срещу измами. 

Общите загуби досега вероятно са в размер на 3.9 млрд. паунда, включително и индивидуалните злоупотреби, които правителството смята за "високо вероятни", както и вътрешните измами и грешки, които пък били "малко вероятни". 

Заключенията на НОА за значителните равнища на злоупотреби се потвърждават от анкета на службата сред работници, възползвали се от заплащанията за принудителното им отсъствие от работните места. Близо 9% от анкетираните са признали, че са работили по нареждане на началниците си въпреки официалните забрани и против правилата. 

Организираните престъпници пък са се включили в "пиршеството" чрез откраднати самоличности на легитимни данъкоплатци или като са ги принуждавали да внасят фалшиви претенции, посочват експертите на националния одитор. Въпреки че правителството е било наясно с рисковете и е следяло молбите за обезщетения, то не е имало необходимия администритавин капацитет, за да се справи с всички подозрителни случаи. 

Например, през един уикенд през май чиновниците са блокирали близо 87 хил. иска по програмата за самоосигуряващи се лица, при което, вероятно, са били отхвърлени и доста правомерно подадени молби. Правителството е получило близо 10 хил. предупреждения за потенциални измами чрез онлайн форми или на горещи телефонни линии.  

Над 3 мил. англичани са продължили да получават трудови възнаграждения заради принудителен отпуск в края на август. В периода април-юни те са били близо 9 милиона. 

Британската НАО се е консултирала и с 20 други национални одитни институции по въпроса и е установила, че повечето държави са въвели своите схеми по-бързо от английската, защото са имали съществуващи споразумения и преди кризата, като германската програма Kurzarbeit, която Берлин е успял своевременно да адаптира.

Обединеното кралство не е единственото измамено от престъпниците. Например, в САЩ, банката "Уелс Фарго" е уволнила над 100 служители, заподозрени, че са получавали неправомерно обезщетения за коронавируса, твърди запознат с въпроса източник. Акулата от Уолстрийт "Джей Пи Моргън Чейз" пък е констатирала, че повече от 500 от банкерите й са се възполвали от ключова национална програма за подкрепа, като десетки от тях са го направили незаконно. 

Официалните власти на Великобритания са пресметнали, че биха могли да възстановят близо 275 млн. паунда от 10 хил. от най-рисковите безвъзмездни помощи, но само ако пренасочат персонал от други служби, което пък би довело до данъчни измами.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във