Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Измамата "Уайъркард"

Одитори и надзорници проспаха източването на 3 млрд. евро

S 250 be1f73b2 1446 4c9d b920 60d59b9ec9fb

Скандалните разкрития за дупката от почти два милиарда евро в баланса на "Уайъркард" - една от най-прехвалените европейски финансово-технологични компании - са срам за Германия. Както и за финансовия й надзорник BaFin, доказал неспособността си да се справя с по-необичайни казуси, които не са разписани изрично в  неговите правомощия. Именно това притиска правителството на Ангела Меркел да си зададе неудобния въпрос доколко ефективен е контролът на BaFin върху финансовите пазари и дали той трябва да продължи да работи в сегашния си вид.

 

Пропуските на надзорната институция да види счетоводните манипулации на "Уайъркард" са толкова фрапиращи, че се превръщат и в европейски проблем. Дотолкова, че Европейският съюз вече се опасява от потенциални поражения върху репутацията му на сигурно място за инвестиции. 

Основаната през 1999-а "Уайъркард" бе възхвалявана като една от най-успешните и иновативни фирми на Германия, която дори беше член на елитния германски борсов индекс DAX. Преди две седмици обаче се откри дупка в баланса й от 1.9 млрд. евро. Според подозренията, те никога не са съществували. Основателят на компанията Маркус Браун, който е австрийски гражданин, беше арестуван на 22 юни и впоследствие - пуснат под гаранция от 5 млн. евро. А на 25 юни "Уайъркард" внесе документи за несъстоятелност. Това се случва за първи път в 32-годишната история на индекса DAX. 

Запознати със скандалния казус лица твърдят, че поне

дузина банки ще се разделят с около 1.6 млрд. евро

заради измамите. Сред тях са холандските "АБН АМРО банк" и "Ай Ен Джи груп" и германските "Ландесбанк Баден-Вюртемберг" (LBBW) и "Комерцбанк".

Освен дълговете към банките, "Уайъркард" дължи още 1.4 млрд. евро по корпоративните си облигации, емитирани през септември 2019 година. 

Облигационната й емисия е с номинал 500 млн. евро и с падеж през 2024-а, като след поисканата на 25 юни несъстоятелност, цената й падна до рекордно ниските 12 цента за евро. Конвертируемите облигации на финтех компанията с обща номинална стойност от 900 млн. евро, чиято продажба бе организирана от "Софт банк" и "Креди Сюис", пък потънаха до 10 цента за евро, по данни на "Ройтерс". 

Няколко дни преди Германия да поеме председателството на ЕС на 1 юли, Брюксел обяви, че ще проведе собствено официално разследване на фиаското на "Уайъркард". Което вдъхва надежда, че процесът за създаване на пан-европейски регулатор ще бъде ускорен. Надеждите са този нов регулатор да парира порива на националните надзорници да ухажват местните компании. 

Това е сериозен шанс за Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) да получи водеща роля върху контрола на корпорациите от общността, сходна с тази на Европейската централна банка върху банковия сектор. 

Проблемите на BaFin

са както структурни, така и културни. Финансовият надзорник е под прекия контрол на германското министерство на финансите, което означава, че не е независим от политическо вмешателство. Казусът се утежнява допълнително от странния свят на модерните в последните години финансово-технологични (финтех) компании и техните "византийски" системи за разплащания, които са трудно разбираеми за външни лица. Това ни най-малко не оправдава германския регулатор, който поне трябваше да се усъмни в бизнеса на "Уайъркард" след множеството журналистически публикации (повечето във "Файненшъл таймс") за нередности и проблемни практики. 

В този смисъл Брюксел има право да обвинява Германия.

Заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовите услуги, коментира в интервю за "Файненшъл таймс" на 26 юни, че ESMA трябва да оглави разследването за поведението на BaFin. 

ЕК би могла също да проведе собствено проучване на събитията. И ако тези проверки са задълбочени и стигнат до край, те ще докажат, че дори Германия вече е

под зоркото око на европейския надзор.

ЕК би могла да ускори и плановете за реформирането на ЕSMA, която в момента е нещо като колекция от национални регулатори без реални собствени правомощия. Затова не е чудно, че европейският надзорен орган не е успял да проследи какво се случва в Германия. Разследването на "Уайъркард" може да се окаже ключов тест за независимостта му, особено като се има предвид, че директорите на BaFin са в надзорния съвет на ESMA.     

 


Ролята на ESMA

Един по-силен и централизиран пазарен регулатор може дори да е първата стъпка към обединението на капиталовите пазари на ЕС; към създаването на истинско пан-европейско тържище за ценни книжа и към укрепване на финансовата стабилност на блока. Разбира се, той ще има и ред недостатъци. На първо място ще е обект на лобиране от националните надзорници, особено ако ръководителите му не са достатъчно независими. Не по-малък проблем ще е надзорът върху компаниите, чийто бизнес е в различни юрисдикции извън Европа. Но пък силен паневропейски регулатор ще има достатъчен авторитет при сблъсък с международните си партньори. 


Под кръстосан огън попадна и одиторът

на колабиралата финансово-технологична група - "Ърнст и Янг", който повече от десетилетие проверява фирмените сметки. Скандално е разкритието, че цели три години - от 2016-а до 2018-а одиторите не са се свързали директно със сингапурската OCBC Bank, за да проверят дали е истина, че "Уайъркард" държи 1 млрд. евро в нея - рутинна одиторска процедура, чрез която измамата можеше да бъде разкрита още преди години.

По този повод новият главен изпълнителен директор на "Уайъркард" - Джеймс Фрейс, който е и бивш шеф на звеното, съблюдаващо спазването на законовите разпоредби в германската "Дойче бьорзе" - споделя, че най-обикновени ключови проверки са били достатъчни, за да се локализира скандала. А European Investors VEB - базираната в Нидерландия група за защита на правата на акционерите - призова за "прецизно разследване" на работата на одиторите във финансово-технологичната група, което да се ръководи от BaFin. 

Междувременно, "Уайъркард" съобщи през уикенда, че ще продължи да работи въпреки внесените документи за несъстоятелност и че "Уайъркард банк", която притежава лицензите да обработва разплащанията с кредитни карти, не е част от процедурата. 

Засега "Ърнс и Янг" отказва коментар и твърди, че "трети страни с очевидно намерение да измамят одиторите, са им дали фалшиви документи за счетоводната проверка за 2019-а". Което говорело за мащабна и

добре подготвена интернационална фалшификация. 

Лица, близки до "Ърнст и Янг", твърдят, че скандалът е предизвикал сериозни притеснения и недоволство в някои европейски партньори на компанията. Последната измама е сред няколкото международни счетоводни скандали, излезли на бял свят през тази година, в които се проверяват и други одити на фирмата, включително на NMC Health и на Luckin Coffee.

Що се отнася до "Уайъркард",

"Ърнст и Янг" вече се подготвя за съдебен процес

по иск, внесен от берлинския адвокат Волфганг Ширп от името на 1500 инвеститори на колабиралата група, които искат от одитора обезщетение в размер на 1 млрд. евро.

Запознати с казуса лица твърдят, че "Ърнст и Янг" е изградила солидна стратегия за защита на репутацията си като е инструктирала партньорите си да се подготвят за трудни разговори с клиентите относно проверките на германската компания. Във вътрешно разпореждане до старшите партньори от 26 юни, одиторът ги съветвал да твърдят, че "целта" на огромната международна фалшификация в "Уайъркард" е била да се "измамят инвеститорите и "Ърнст и Янг". Партньорите са получили и "обобщени опорни точки" за разясненията по този мащабен счетоводен скандал в Германия. За "помощ при дискусиите с клиентите", те са били посъветвани да се допитват до генералния консултант на одитора за Европа или до регионалния шеф на звеното за управление на риска. 

Предстои развитие на сагата по време именно на германското председателство на Евросъюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във