Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Излагаме се и с бензина

България е с най-евтиното, но и с най-недостъпно гориво в целия Европейски съюз.

Класация на страните според цената на бензин А-95, изготвена от агенция "Блумбърг", показва, че най-евтино е горивото в раздираната от икономическа криза Венецуела - едва един американски цент за литър. На второ място е Иран, където същото количество може да се закупи за 28 цента. "Бронзовият медал" е за друг голям производител на нефт - Кувейт. В арабската държава цената за литър е 0.35 долара.

В България е най-евтиното гориво в Евросъюза - според експертите на "Блумбър" средната цена на А-95 у нас е 1.33 долара, което означава 25-о място в света. Най-скъпо излиза да се напълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът струва цели 2.10 долара.

В класацията за достъпност обаче нашата страна изостава от всички европейски държави, дори и от тези извън ЕС, и се нарежда на 53-о място от общо 61 включени в класацията страни. По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5.46% от дневната си надница от 24.26 долара, за да може да си позволи литър бензин.

Агенцията резюмира ситуацията у нас по следния начин: "Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава "да". Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във