Банкеръ Daily

Емилия Масларова:

Изкуственото увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен стаж

Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Такова мнение изрази бившият социален министър Емилия Масларова. По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава. 

Масларова коментира в ефира на bTV предложението от следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната - 1440 лева. 

"Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пения да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава, когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира", смята бившата министърка. 

Според нея най-справедливият подход е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове. Масларова заяви, че изкуственото увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен трудов стаж. 

"Трябва да извадим всички социални плащания от пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега, е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система", изтъкна тя. 

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини. Тя е категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив. "Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система. Колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг", каза още Масларова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във