Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Изгониха Бини Смаги

Лоренцо Бини Смаги подаде оставка от изпълнителния борд на Европейската централна банка и по този начин оваканти едно място в него, което да бъде заето от французин.


Мандатът на Бини Смаги изтича официално през май 2013-а, но Франция обеща да подкрепи Марио Драги за приемник на вече бившия управител на ЕЦБ Жан-Клод Трише единствено при условие, че Бини Смаги се оттегли от изпълнителния борд в полза на французин. Бини Смаги обаче се заинати и отказа да освободи мястото, като декларира, че ще изкара целия си мандат. Той имаше и подкрепата на колегите си от борда, които не искаха да се създава илюзия, че политиците командват банката.


Това създаде маса проблеми на премиера Силвио Берлускони и едва не го скара с президента на Франция Никола Саркози. Всъщност цялата разправия щеше да се реши съвсем деликатно, ако италианският премиер бе определил Бини Смаги за управител на Банка д'Италия на мястото на Драги. Берлускони обаче бе притиснат от местните лобита, които предпочетоха вътрешен човек за шеф на Италианската централна банка и постът се падна на Игнацио Виско.


На срещата на върха на европейските лидери на 26 и 27 октомври Саркози прикани Рим да удържи на думата си и да отзове Бини Смаги. Берлускони отговори, че не би искал този въпрос да е повод за война с Франция и призна, че е безсилен да премести банкера. Какво мога да направя, да го убия ли?, попита риторично премиерът в Брюксел. Тези пазарлъци предизвикаха остро негативни коментари в банковите среди.


Бини Смаги е четвъртият член на изпълнителния борд, който си тръгва през тази година. Австрийката Гертруде Тумпел-Гугерел се оттегли през май, когато приключи шестгодишният й мандат. Жан-Клод Трише предаде банковото кормило на Драги на 31 октомври. Германецът Юрген Щарк подаде оставка през септември в знак на протест срещу покупките на облигации от ЕЦБ и ще остане до края на декември.


Бини Смаги, който има докторат по икономика от университета в Чикаго, бе един от интелектуалните двигатели на ЕЦБ през последните четири години на икономически и финансови кризи. Той спечели уважение за свободата, с която се изказваше (поне за централен банкер) и на моменти открито критикуваше германското правителство за начина, по който процедира с кризата на дълга в еврозоната. Италианецът ще започне работа в Центъра по международни въпроси към Харвардския университет на 1 януари 2012 година. Тази информация бе огласена официално от ЕЦБ. Банковият управител Марио Драги благодари на сънародника си за неговия принос в областта на европейските и международните монетарни и икономически дела през изминалите години.


Наследникът на Бини Смаги няма да е непременно французин, но едва ли друга държава от общността ще дръзне да оспорва кандидатура на Париж. Сред спряганите имена на кандидатите са Жан-Пиер Ландау - заместник управител на Банк дьо Франс, и Амброаз Файол - френският представител в МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във