Банкеръ Daily

Финансов дневник

Издигат за 3 дни кандидати за шеф на БНБ

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри правилата за избор на управител на Българската народна банка. Според правилата, лансирани от "Има такъв народ", издигането на кандидати ще се случва в много съкратен срок - три дни от приемането на процедурата в пленарна зала. Отхвърлени бяха предложения за по-разумни срокове, например седемдневен, какъвто предвиждаше процедурата, когато през 2015 г. за управител бе избран Димитър Радев.

Все още не е ясно дали тази процедура ще бъде завършена в рамките на 46-ото Народно събрание, което може скоропостижно да бъде разпуснато, тъй като почти няма надежда за сформиране на правителство в този мандат. 

Още в 45-ия парламент от "Има такъв народ" повдигнаха темата. Тогава Пламен Данаилов от ИТН предложи да започне изготвянето на процедурни правила за избор на управител на БНБ. В предишния случай останалите партии отхвърлиха идеята на ИТН за старт на процеса по избор на управител на БНБ. Основният аргумент срещу нея бе, че подобни процедури в парламент с предизвестен край не се започват, защото се създават рискове, които може да прераснат в кризи.

Мандатът на Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да ръководи централната банка до избора на нов гуверньор.

Сега от ИТН използваха този аргумент, за да запазят сроковете в процедурата. Първо бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев поиска удължаване на сроковете, в които партиите да предложат свои кандидатури. "Не избираме краставичар, а правим важен избор за трудна и отговорна позиция", аргументира се Ананиев.

Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански отговори, че повече от три месеца парламентът е в процедура, за да се търси подходящият човек.

Подкрепи го съпартиецът му Пламен Данаилов. "Процедурата можеше да бъде открита още на 15 април, затова смятам, че е нормално всички политически сили да са готови с предложенията си. Ако това сега ги изненадва, по зле за тях“, мотивира се той.

В крайна сметка бе прието групите в парламента да издигнат своите кандидати в срок от 3 дни след одобряването на процедурните правила в пленарна зала. Кога приемането им ще залегне в програмата в пленарна зала обаче не е ясно.

Засега няма индикации, че Димитър Радев ще бъде издигнат за втори мандат. В медиите се тиражира името на Любомир Каримански като кандидат на ИТН. Може да се прибегне и към издигането на някои от сегашните подуправители.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във