Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изчезнал ли е милиардерът Джак Ма?

Световните медии масово спекулират къде е легендарният предприемач и милиардер Джак Ма и дали е изчезнал, след като от месеци не е забелязван публично. "Джак Ма е под огромен натиск. Основателят на най-успешната технологична империя в Китай не е забелязван от месец", съобщава CNN

Споменава се, че Ма не се е появявал публично и не публикувал социалните мрежи от края на октомври. Ситуацията се свързва с това, че борсовият дебют на компанията му Ant Group бе блокиран от китайските регулатори. Регулаторите настояха Ant Group да преструктурира бизнеса си и разкритикуваха компанията за това, че изважда конкурентите от пазара и накърнява правата на потребителите.

Междувременно другата перла в короната на Джак Ма - компанията Alibaba беше разследвана в Китай за предполагаемо монополно поведение. Миналата седмица Wall Street Journal пък съобщи, че Пекин се стреми да свие империята на Ма и потенциално да вземе по-голям дял в неговия бизнес,

Ма дори отсъстваше от финала на африканско шоу за таланти, което самият той създаде. Financial Times пише, че Ма е бил заменен от друго жури по време на снимките на последния епизод на "Африканските бизнес герои" - телевизионен конкурс за предприемачи.

Засега от Alibaba и от самото шоу не разкриват подробности около това къде е легендарният предприемач. Напомня се също така, че Джак Ма вече не заема ръководни позиции в нито една от компаниите, които основа. Той се оттегли като изпълнителен председател на Alibaba през 2019 г., но все още е най-големият индивидуален акционер на Alibaba с близо 5% дял, който се оценява на около 25 милиарда долара. Ant Group заяви в регулаторните декларации миналата година, че Ма има контролен дял и в тази компания, въпреки че не е в оперативното й управление.

Както стана дума, последната публична появява на Джак Ма беше през октомври. Анализаторите в Китай смятат, че изказване на предприемача е довело до напрежение с китайските власти. На конференция в Шанхай в края на октомври Ма публично разкритикува китайските регулатори, които по думите му задушавали иновациите.

"Това, от което се нуждаем, е да изградим здрава финансова система. Да правиш иновации без рискове означава да убиваш иновациите. В света няма иновации без рискове", коментира тогава Джак Ма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във