Банкеръ Daily

Финансов дневник

Избраха Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на МВФ

Българката Кристалина Георгиева беше определена официално в петък за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд след оспорвано гласуване на 28-те страни членки, съобщи организаторът на изборния процес, френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес. 

При последното гласуване Георгиева е била подкрепена от 56% от държавите, а Йерун Дейселблум от 44%. За първи път 28-те финансови министри трябваше да гласуват два пъти, след като до сега винаги са успявали да постигнат компромис. При първото гласуване и двамата кандидати не получиха достатъчно гласове. 

"Г-жа Георгиева вече е кандидатът на европейските страни. Всички ние ще подкрепим кандидатурата й", заяви френският министър след конферентен телефонен разговор с европейските си колеги, който потвърди резултата от гласуването.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Twitter след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител. Зад кандидатурата на Георгиева застанаха Франция и Италия, докато зад бившия финансов министър на Холандия бяха северноевропейските страни и Германия.

Шейсет и пет годишната Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, заяви в Twitter, че за нея е чест да бъде издигната за кандидат за генерален директор на МВФ.

Досега начело беше французойката Кристин Лагард, която ще стане председател на Европейската централна банка. Очаква се големите световни сили да излъчат свои кандидати за ръководител на МВФ до септември, а кой ще заеме поста ще стане ясно на 4 октомври.

Издигането на европейски кандидат за овакантения директорски пост в Международния валутен фонд отново демонстрира, колко разединен е ЕС. Това е водещият коментар на някои влиятелни западноевропейски издания по повод номинирането на Кристалина Георгиева за поста.

Като поредно доказателство за раздора между Берлин и Париж определят германските медии номинацията на Кристалина Георгиева за директор на МВФ. Франция издигна кандидатурата на българката, а Германия застана зад бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във