Банкеръ Daily

Финансов дневник

Изборът на гуверньор навлезе във вироглавата си фаза

Гюров не вижда основание да се оттегля като кандидат за БНБ

Изборът на управител на Българска народна банка премина във вироглавата си фаза. И двамата кандидати са категорични, че остават в надпреварата. Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров не вижда вариант да оттегли кандидатурата си за управител на Българската народна банка (БНБ). Още повече след като е приел номинацията заради отговорност към задачите, които предстояли пред БНБ. Той не очаква подобно действие и от другия кандидат за поста Любомир Каримански, подкрепен от "Има такъв народ". Според него съперникът му вече показал, че е доста амбициозен човек, който се стреми към позицията в три поредни парламента.

Бихме приели това като нормално състезание на концепции, ако обаче на хоризонта не бе предстоящото (очакваното) влизане на България в еврозоната.

Надпреварата между двамата кандидати обаче е подклаждано от искрите, които прехвърчат между коалиционните партньори. Помним, че те обещаваха единна кандидатура на поста, което очевидно вече е невъзможно, но като цяло неглижираха процедурата още преди началото й и пропиляха времето за преговори в доказване на надмощие помежду си. Опасенията са как ще продължат да вървят заедно напред в управлението на страната след избора на единия от двамата - Гюров или Каримански. 

Премиерът Кирил Петков допълнително нажежи ситуацията след като обяви личната си подкрепа за Гюров като гуверньор на БНБ. От "Демократична България" също заявиха подкрепа за него преди ден (6 април). Третият коалиционен партньор - ИТН, има своя кандидат, когото подкрепя. Четвъртият - БСП, остава в позиция на размисъл.  От ГЕРБ и ДПС засега държат всички в напрежение и също мълчат, което вероятно ще продължи до деня на гласуването и  все още не са обявили кого ще подкрепят.

Разцеплението на управлявашата коалиция ще е неизбежно, ако опозицията подкрепи Каримански против волята на Петков (звучи малко авторитарно, но такива са фактите), смятат някои наблюдатели на процеса. Не това обаче се очаква от управляващите. И ако все пак се случи ще е поради липса на здрав разум.

Управителите на БНБ досега винаги са били подкрепяни при изборът им 

от почти всички или всички парламентарно представени партии, защото се знае, че е необходим национален, а не партиен консенсус за този пост. Причината за това е проста. Управителят и заместниците му имат едни от най-дългите управленски мандати в държавата - шестгодишни и целта е по този начин институцията да не попада под напъните за промени след всеки избор на парламент, пък дори той да изпълни четиригодишния си мандат.

Ще се съгласите също, че  коалиция, която все още няма ясна управленска визия, не може да разчита само на гласовете на част от нея самата. Човекът, излъчен от Промяната на практика няма преки познания и опит в българския банков сектор, а тези свързани с ЕЦБ познава навярно само от прочетеното. Но пък ако дадем за кратко ухо на мълвата, ще чуем, че той ще бъде изцяло подкрепян и ръководен от един от досегашните подуправители, който ако Гюров бъде избран, се очаква да предложи на тази позиция в бъдещото ръководство на БНБ - с аргумента "приемственост". Което донякъде дава сигурност, че Централната банка няма да попадне под опиянението и еуфорията на хора, които смятат, че са открили топлата вода. 

Гюров не вижда вариант за оттегляне и на двете кандитатури, 

както и обединяване около нова трета. Упреци и ехидност излъчваше поведението му в сутрешния блок на Нова ТВ ( на 7 април). Дори си позволи една недобра манипулация, изтъквайки, че основният приоритет на конкурента му бил да подготвя анализи за инфлацията, с които да насочва политиката на правителството. Ако Гюров познаваше работата на БНБ щеше да знае, че ЦБ изготвя такива макроикономически анализи регулярно от години. И че последният от тях бе приет през януари тази година. А ако беше слушал по-внимателно опонентът си от ИТН при изслушването на двамата в парламентарната комисия по бюджет и финанси, вероятно щеше да запомни, че това бе отговор на питане към Каримански: как  и с какво БНБ може да бъде полезна за работата на правителството при положение, че е не може да води активна парична политика в условията на Валутен борд.

Кандидатът на промяната спомена и някои системни пропуски в управлението на БНБ, 

според него.  

Това, че тя системно не успява да предотврати натрупването на рискове в отделни институции, които в един определен момент се реализират. И тогава данъкоплатците плащаме една многомилиардна сметка. Това е основен приоритет, заложен в моята концепция”, поясни той. И тук Гюров може би забравя, че не живеем в 2014 година, че надзорът върху работата на системните банки вече е в ръцете и под контрола на ЕЦБ. И че при последните стрестестове от 2020 ЕЦБ подложи на такива и банки извън системните, в чиято устойчивост имаше съмнен. А накрая издаде съответните препоръки, за изпълнението на които БНБ трябваше да бъде гарант.

Темата за нулевата толерантност към корупцията  

Гюров метна като "горещ картоф" в отговорностите на БНБ, може би за да се хареса на лидера си Кирил Петков, който го номинира за тази позиция. Но, който и да е бъдещият Гуверноьр трябва да знае, че за корупцията отговаря ДАНС и частично други служби. Що се отнася до Централната банка - тя е изградила механизми за наблюдение срещу нелигитимни операции, има и правила за следене на трансфери над разрешените. Ако е необходима актуализация на съществуващата нормативна уредба,  то безспорно това ще е задача на новото ръководство на БНБ.

Ако намеците на Гюров в случая са насочени към дейността на подуправителя "Банков надзор" - Радослав Миленков, то нека уточним, че той също  има 6-годишен мандат и бе избран на този пост  на 22 март 2019 година.

Всичко това, според Гюров, можело да се постигне като вървим към модернизиране на българския банков сектор, за да бъде интегриран към европейската система на централните банки.

Впрочем, по този повод БАНКЕРЪ пувликува преди дни статията на бившия вицепремиер Атанас Пеканов:


Модерната централна банка трябва да е открита институция


Най-вероятно следващата сряда или четвъртък решението за избор на управител на БНБ ще влезе в пленарната зала, съобщи новината Андрей Гюров, което бе очаквано пред вид забавянето на процедурата през тази седмица. Той коментира, че анонсираните промени, според които законопроекти се приемат и с по-малко гласове от необходимите 121 присъстващи в зала депутати, нямат каквато и да е връзка с избора на управител на националната банка. За Гюров това е направено по-скоро в полза на по-добрата законодателна дейност на фона на игрите на ДПС и ГЕРБ с кворума, а не с избора на управител на БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във