Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИВАН МИРОНОВ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗАДОЧНО

Иван Миронов, бившият изпълнителен директор на фалиралата БАЛКАНБАНК, която докато работеше бе определяна и като държавната кредитна институция на Мултигруп, спокойно може да се окичи с прозвището недосегаемия. От 1997 г. срещу Миронов и колежката му Надежда Апостолова се водят дела. Тогава двамата бяха арестувани по обвинение по чл.282 от Наказателния кодекс за длъжностно престъпление и нанесени щети на банката в особено големи размери. В края на същата година обаче с постановление на небезизвестния прокурор от Главна прокуратура Михайл Дойчев двамата бивши шефове на БАЛКАНБАНК бяха освободени от ареста. Малко по-късно Миронов изчезна от България и никога повече не се върна, за да се постави на разположение на следователите. Сега се оказва, че от пролетта на 1998-а до 12 май 1999 г. срещу него не се е водело следствие, тъй като прокурорът Дойчев го е прекратил. Това е причината Миронов да не бъде издирван нито у нас, нито чрез ИНТЕРПОЛ.
Сред юридическите среди се коментира, че именно заради това си благоволение Михаил Дойчев е трябвало да напусне в началото на 1999 г. Главна прокуратура, след като на мястото на Иван Татарчев дойде Никола Филчев. Новият главен прокурор се захвана с над 20 дела, които пое на специален отчет, а сред тях бе и случаят БАЛКАНБАНК.
На 22 май 1999 г. Върховна касационна прокуратура постанови Специализираната следствена служба да възобнови делото срещу Иван Миронов и Надежда Апостолова. Бившият банкер бе обявен за издирване и чрез Интерпол. Друг е въпросът, че според служители на следствието той въобще не се крие - живее в САЩ, притежава имоти там, върти бизнес... Той не можел да бъде върнат в България, тъй като успял да стане американски гражданин. А САЩ нямат навика да предават на други държави хората с американски паспорти.
Усилията за връщането на Миронов били обречени на неуспех и поради друга причина. Твърди се, че някогашният изпълнителен директор на БАЛКАНБАНК днес разполагал със значителни собствени капитали, които му позволявали да плаща на две лобистки агенции. При необходимост те щели да задействат връзките си в американската администрация, за да не се върне с белезници в страната, където се е родил. Така че в най-добрият случай Иван Миронов ще бъде съден у нас задочно. Точно това е и предложението на Специализираната следствена служба, която вече е изпратила в прокуратурата обвинителното заключение срещу Миронов и Апостолова. Щетите, които двамата са нанесли на банката, в края на миналата година следователите изчисляват на 163.6 млн. нови лева. Ако прокуратурата не върне делото за доразследване, вероятно до средата на тази година то ще влезе в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във