Банкеръ Daily

Финансов дневник

Иван Костов: Няма дупка от 5 млрд. в КТБ

Няма дупка от 5 млрд. в КТБ. Това каза пред Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов.

"Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти", допълни той.

Тези, които казват, че трябва да се отвори КТБ, не са прави до момента, до който не покажат решение на нейния ликвиден проблем, каза Костов. Според него КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в последния доклад през септември пак няма да има. Няма да се вижда дупка, такава, каквато всички се взират да видят. Това значи, че тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала, уточни Костов.

"С екипа, с който анализирахме рисковете от специалния надзор на КТБ и Търговска банка "Виктория", имаме решение, план за оздравяване на тази банкова група. И знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа", каза Костов.

"Много малко хора са в състояние да прочетат анализа и прогнозите ни. Няма такава дупка от 5 млрд., ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. За тези кръгове, които се вижда, че атакуват банката, ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа по телевизиите имената персонално на тези лица, на хората, които ще бъдат и уплашени, и паникьосани, ако допуснат рисковете да се сбъднат", закани се Костов. Искам да сложа акцента тук, а не кого заплашвам. Когото заплашвам - той си знае, подчерта Костов. Той допълни, че атаките отиват срещу банката КТБ, а не срещу Цветан Василев. "Лицата са тези, които искат затваряне на банката", добави Костов.

Според него има два плана за спасяване. Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ. Възможно е банката при наличие на този милиард да бъде оздравена без участието на правителството и на БНБ, каза Костов.

Според него, ако няма такъв милиард, ако тези хора се откажат, тогава държавата и БНБ могат да спасят КТБ и Търговска банка "Виктория" с много по-малко пари от тези 3,7 млрд., които ще дадат на ликвидация.

Той подчерта, че е загрижен за всички банки, не само за КТБ. "Защото това е делото на живота ми – финансовото и макроикономическото оздравяване на България е моето дело. Не мога да гледам как по пътя, по който са тръгнали, как ще го съборят. Това ми е посланието към тези, на които им е тежко в момента, тези хора, трябва да знаят, че има решение, ако не знаят, да питат. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата и от ликвидация на банката. Аз искам да спася банковата система от кризата, която е надвиснала над нея", каза бившият финансов министър и бивш премиер.

Давам си сметка в какво състояние е бюджетът, прав е финансовият министър, че трябва да има актуализация, че всъщност те са възприели нашите съвети от миналата година", обясни Костов. Той обаче заяви, че не трябва да се взема заем от 6 млрд. лв.

"Борисов може би има друго предвид: вярно е, че трябва да има широко национално съгласие, за да се премине през този период", добави Костов. Правилното послание да има съгласие на политиците да минат през тази криза, минава през: първо - веднага нов управител на БНБ, веднага актуализация на бюджета, както им го предлага министърът. Ако БНБ успее да се договори с оздравителите на банката - да го свърши още сега. Това е тясна пътека за избягване на кризата, която предстои пред страната", заяви Костов.

"Аз нямам политически амбиции, не съм човек, който претендира за избираемо място за каквото и да било, не ме третирайте политически. През 2009 г. съм бил в опозиция и съм казвал всичко, което е трябвало. Не ви дължа никакви обяснения за поведението си. Войната срещу олигархията е започната от ДСБ в момента на своето основаване. Войната срещу мафията и олигархията беше основна цел на ДСБ", каза Костов. За това, че го обвиняват, че е мълчал, когато е бил в опозиция, Костов каза, че е сигнализирал за КТБ още като бил в опозиция.

"Кой гледа в огледалото за задно виждане, това са озлобените хора с болшевишко минало, които са тръгнали по този път", добави Костов. "Трябва да е ясно кой ще разграби банката след това. Абсолютно болшевишки е въпросът кой има пари в банката. Това е въпросът на тези, които изгориха банките в Камбоджа: който имал пари, той бил врагът на народа. В банката тези, които са кредитирали, е налудничаво да бъдат обвинявани за това какво ще се случи след нейната ликвидация. Вината – ако има вина, е в дадени кредити, които не могат да се съберат и една ликвидация, което ще позволи на едни лица да придобият огромни пари. Хората, които са вложили пари, ще бъдат ограбени. Аз като вложител и други, които са вложили много повече пари, ще бъдат ограбени от ликвидацията", подчерта Костов.

"Разчитаме на БНБ да ни защитава интереса, разчитаме на ДАНС да предотвратява рисковете, разчитаме на прокуратурата да наблюдава дали има нарушение. Хората, когато вадят парите си, разчитат на държавата си, в момента това, което казвате е, че държава няма, няма БНБ, няма правителство, това казвате в момента, отново се обърна към водещия Костов. Тези хора, които сте струпали някакви парици в тази банка, ще си понесете отговорността - това говорене е абсолютно комунистическо мислене", възмути се Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във